Svaz: Vláda by měla obnovit Antivirus, dotace na nepokryté náklady a snížit DPH

Zástupci podnikatelů jednají podle Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) s vládou o kompenzacích kvůli zpřísňování protiepidemických opatření. Za ideální považují obnovu programu na podporu zaměstnanosti Antivirus, dotací na nepokryté náklady a snížení daně z přidané hodnoty (DPH) v gastronomii a cestovním ruchu na pět procent. Další schůzka ohledně náhrad se uskuteční v úterý. Na dotaz ČTK to dnes uvedl prezident SOCR a viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza.

CZK
reklama

Kvůli šíření nákazy vláda plánuje zpřísnění nařízení. Vedle dokladu o očkování či prodělané nemoci by se mohl uznávat jen doklad o negativním PCR testu. Za ten se ve většině laboratoří zaplatí 814 korun. Test platí 72 hodin od odběru, na jeho vyhodnocení mají laboratoře 48 hodin.

Profesní svazy dlouhodobě vyzývají kabinet, aby spolu s dalšími omezeními představil pomoc pro podnikatele. Nejsmysluplnější a nejrychlejší řešení podle Prouzy představuje obnova Antiviru pro gastronomii a cestovní ruch. Podotkl, že na stejné podpoře se kabinet už dříve domluvil v případě firem z automobilového průmyslu, který je ochromen kvůli nedostatku čipů.

Ministerstvo práce na dotaz, jakou chystá podporu firem a zaměstnanců v další covidové vlně, konkrétně neodpovědělo. Uvedlo jen, že do konce roku se z Antiviru poskytují příspěvky na náhrady mezd v karanténě a izolaci. "Případná obnova ostatních režimů (příspěvků při omezení výroby a služeb) či jejich další úprava je podmíněna shodou na úrovni vlády, kterou ministerstvo práce nemůže v současné době předjímat," sdělilo tiskové oddělení.

Dále by vláda podle Prouzy měla znovu zavést program COVID 2021 a COVID Nepokryté náklady. Žádat o dotace by podle něj měli moci podnikatelé, kterým obrat oproti stejnému období roku 2019 propadl o 30 procent. V minulosti byl podmínkou vstupu u těchto podpor pokles obratu za rozhodné období alespoň o 50 procent. V COVID 2021 měli podnikatelé nárok na příspěvek 500 korun na zaměstnance a den omezení, u COVID Nepokryté náklady získali pomoc až na 60 procent nepokrytých nákladů.

V rámci podpory poptávky by kabinet podle Prouzy měl do konce roku 2023 snížit DPH v gastronomii a cestovním ruchu na pět procent. U stravovacích a ubytovacích služeb nyní platí desetiprocentní sazba DPH, u jídla s sebou činí 15 procent. V případě cestovních služeb je DPH 21 procent.

Za současné situace, kdy rychle roste počet nemocných, je podle Prouzy nezbytná opatrnost. V opačném případě se podle něj znovu zahltí nemocnice a čekat by se dala i uzávěra, která je pro podnikatele nejhorší variantou. Je proto podle něj třeba stávající opatření důrazněji vymáhat, podporovat očkování a chovat se zodpovědně. Někteří lidé v internetových diskusích podle zjištění ČTK naopak podnikatele, většinou restauratéry, vyzývají, aby se opatření vzepřeli. Vládní nařízení dlouhodobě bojkotuje například iniciativa Chcípl PES, která se později změnila na politické hnutí Otevřeme Česko normálnímu životu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky