Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Středočeský kraj chce postavit spádové školy a školky

Robert Plaga
Robert Plaga
Foto: Mikuláš Křepelka / EuroZprávy.cz / INCORP images

Středočeský kraj chce v místech s nedostatečnou kapacitou postavit a provozovat spádové školy a školky, obce by se na jejich provozu podílely. Dalším nástrojem, který má zlepšit situaci, je fond na podporu přípravy projektů základní škol a předškolních zařízení. K řešení nedostatečné kapacity školských zařízení se kraj zavázal ve společném memorandu s ministerstvem školství, které dnes podepsali hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová a ministr Robert Plaga (oba ANO).

Výsledkem spolupráce má být detailní zmapování kapacit, podpora koordinované výstavby a příprava jejího financování. Pokorná Jermanová upozornila na to, že v některých částech regionu hrozí akutní nedostatek kapacit ve školách a školkách. Tato zařízení většinou zřizují obce, kraj jim chce ale pomoci, protože často nemají potřebné finance. Akutní nedostatek kapacit by podle ní měly řešit peníze uvolněné vládou.

"My bychom na to velmi rádi navázali a přišli s řešením, které bude systémové a bude zahrnovat projekty v horizontu následujících tří až pěti let. Předpokládáme totiž, že Středočechů bude nadále přibývat. Do kraje se stěhují hlavně mladé rodiny," dodala hejtmanka.

Plaga uvedl, že ministerstvo jako ústřední orgán státní správy pro předškolní zařízení a školská zařízení nabízí využití svých kompetencí k tomu, aby pomohlo situaci v problematických oblastech řešit. "V rámci České republiky je Středočeský kraj specifický, už jen tím, že v něm poměrně rychle narůstá počet obyvatel a společně s tím i potřeby na vzdělávání," dodal Plaga.

Podle jeho analýz kraje je špatná situace hlavně v okolí Prahy a na Berounsku. Kapacitou školských zařízení v regionu se má zabývat pracovní skupina, jejíž vznik nedávno schválili krajští radní.

Témata:  školství Robert Plaga

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy