Ruský rubl se propadl na nové minimum, výrazně oslabuje euro

Ruský rubl se propadl na nové rekordní minimum. Výrazně oslabuje euro. Rostoucí ceny ropy v kontextu ruské invaze na Ukrajinu vyvolávají obavy ze stagflace, kterou charakterizuje stagnace ekonomiky, vysoká inflace a vysoká nezaměstnanost. Investoři preferují měny považované za bezpečné, jako je americký dolar či švýcarský frank.

Ilustrační fotografie
reklama

Krátce po 13:00 SEČ si dolar k rublu připisoval 15,2 procenta na 140,25 rublu. S ruskou měnou se obchoduje jen omezeně na zahraničních devizových trzích, ruské trhy zůstanou minimálně do středy zavřené. Akcie se na moskevské burze naposledy obchodovaly 25. února.

Rubl od začátku roku ztratil vůči dolaru přes 40 procent své hodnoty. Ztráty se prudce zrychlily od 24. února, kdy Rusko napadlo Ukrajinu, což vyvolalo rozsáhlé sankce Západu.

Dolarový index ve stejnou dobu stoupal o půl procenta na 99,17 bodu. Euro vůči dolaru ztrácelo 0,6 procenta na 1,0866 USD. Dříve během seance vůči dolaru odepisovalo přes jedno procento.

Na začátku obchodování v Asii jednotná evropská měna poprvé od ledna 2015 klesla pod jeden švýcarský frank. Kolem 13:10 SEČ vůči švýcarské měně posilovala o 0,3 procenta na 1,0054 CHF.

"Ze všech hlavních měn se tlak dopadů války na Ukrajině nejvíce odráží na euru," uvedl analytik John Hardy ze společnosti Saxo Bank.

Ruská invaze na Ukrajinu a tvrdé mezinárodní sankce vůči Moskvě způsobily pád ruských aktiv, zatímco ceny vývozních produktů země, jako jsou drahé kovy, ropa a plyn, prudce vzrostly. Dnes kolem 13:15 SEČ si severomořská ropa Brent připisovala 6,4 procenta na 125,70 dolaru za barel.

Témata: Rubl (RUB) | Rusko | EUR | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky