Rusko sníží podíl dolarů ve svém státním fondu bohatství

Rusko sníží podíl amerických dolarů ve svém státním fondu bohatství a zvažuje investice do dalších zahraničních měn, včetně čínského jüanu. Uvedl to náměstek ministra financí Vladimir Kolyčev.

Ilustrační fotografie
reklama

Tento krok má podle Kolyčeva částečně chránit ruské rezervy před vnějšími riziky. Neposkytl však přesné číslo, o kolik bude podíl snížen. Podle výpočtů agentury Reuters vycházejících z údajů ruského ministerstva financí vlastnil fond na konci října 124,5 miliardy USD (2,9 bilionu Kč) a podíl dolarů ve fondu činil zhruba 36 procent.

"Geopolitická rizika jsou jedním z důležitých faktorů při určování struktury národního fondu bohatství," řekl Kolyčev novinářům. "Mohu s určitostí říct, že podíl amerických dolarů bude menší. Uvažuje se o různých měnách, včetně jüanu," dodal.

Rusko zesiluje svůj "dedolarizační proces", který má snížit závislost země na americké měně. Moskva začala s těmito opatřeními kvůli zhoršujícím se vztahům Moskvy se Západem v reakci na ruskou anexi Krymu v roce 2014 a úlohu Ruska v ukrajinské krizi.

Struktura ruských zahraničních rezerv se již změnila a plánovaná změna struktury fondu bohatství přiblíží jeho složení struktuře devizových rezerv centrální banky, dodal Kolyčev. Ke konci března mělo euro v devizových rezervách centrální banky podíl 30,3 procenta, americký dolar 23,6 procenta a čínský jüan 14,2 procent. Z dalších měn podíl britské libry činil 6,6 procenta a podíl japonského jenu, kanadského a australského dolaru dohromady dosáhl 7,1 procenta, napsala agentura Reuters.

Témata: Rusko | usd | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky