Ropa prudce zlevnila po zprávě, že emiráty a Irák podpoří vyšší těžbu

Cena severomořské ropy Brent se dnes propadla až o 17 procent a dostala se pod 106 dolarů za barel po zprávách médií, že Spojené arabské emiráty (SAE) a Irák podpoří zvýšení těžby Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců. Později Brent část ztrát smazal, krátce před 20:00 SEČ se prodával zhruba za 112,60 USD za barel. Vykazoval tak pokles přibližně o 12 procent. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu ztrácela přes 11 procent na 109,70 dolaru za barel.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle obchodníků stály za prudkým poklesem cen zprávy o slovech jednoho z iráckých ministrů. Ten řekl, že jeho země je připravena zvýšit těžbu, pokud to budou kartel OPEC a jeho spojenci požadovat, uvedla agentura Reuters. Velvyslanec SAE ve Washingtonu navíc podle listu Financial Times prohlásil, že jeho země zvýšení těžby podporuje.

V úterý cena Brentu vzrostla téměř o čtyři procenta. Americký prezident Joe Biden totiž oznámil, že Spojené státy kvůli ruské invazi na Ukrajinu zakazují dovoz ropy z Ruska. Dnes však obavy z důsledků tohoto kroku polevily. "Teoreticky by USA mohly výpadek dodávek z Ruska kompenzovat vlastní produkcí," upozornil analytik Carsten Fritsch ze společnosti Commerzbank.

K poklesu cen přispělo i prohlášení šéfa Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatiha Birola, podle kterého by členské země této organizace mohly přikročit k dalšímu uvolnění ropy ze svých zásob.

Členské státy IEA se minulý týden dohodly, že ze svých strategických rezerv uvolní 60 milionů barelů ropy, aby tak zmírnily tlak na růst cen, který vyvolal ruský útok na Ukrajinu. Batih dnes tento krok označil za prvotní reakci. "Jsou to pouze čtyři procenta našich zásob. Pokud bude potřeba, pokud se tak vlády rozhodnou, můžeme na trh dodat více ropy," řekl. Uvedl také, že IEA připraví plán na rychlé snížení spotřeby ropy.

Dnešnímu zlevňování ropy nezabránila ani zpráva o poklesu komerčních zásob suroviny v USA. Americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA) oznámil, že tyto zásoby se minulý týden snížily o 1,9 milionu na 411,6 milionu barelů. Analytici v anketě agentury Reuters předpovídali mírnější pokles, a to o 657.000 barelů.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn - ICE Brent květen 112,57 127,98
New York - NYMEX WTI duben 109,70 123,70
Témata: ropa | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky