Ropa prudce zdražuje, podle Trumpa Rijád a Moskva sníží těžbu

Ceny ropy se prudce zvyšují - přechodně přidaly i přes 30 procent a mohly by vykázat nejprudší jednodenní nárůst v historii. Reagují na prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Rusko a Saúdská Arábie brzy oznámí, že se dohodly na snížení těžby o deset milionů barelů denně nebo i na ještě větším snížení. Moskva ale takový vývoj nepotvrdila.

Ilustrační fotografie
reklama

Americká lehká ropa WTI přidávala kolem 17:00 SELČ 23,5 procenta na 25,08 dolaru za barel. Severomořská ropa Brent ve stejnou dobu zdražovala o 17,5 procenta na 29,07 dolaru za barel. Oba druhy dnes krátce stouply i o 33 procent.

Trump dnes napsal na twitter, že očekává, že se saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán a ruský prezident Vladimir Putin dohodnou na snížení těžby o deset milionů barelů denně "a možná i o výrazně víc." Trump také napsal, že Putin a korunní princ spolu hovořili. To ale mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle agentury Interfax odmítl a řekl, že se žádný rozhovor s korunním princem nekonal a teď není ani v plánu."

Trump v tweetu uvedl, že hovořil se svým přítelem, korunním princem bin Salmánem a že snížení těžby je skvělou zprávou pro ropný a plynárenský průmysl. Časový rámec, kdy by mělo nastat, ale prezident nesdělil.

Ropu dnes povzbudilo i oznámení saúdskoarabských státních médií, že Rijád svolává nouzové setkání ropných producentů, kde by se mělo debatovat o současných turbulencích na ropném trhu. Rijád a Moskva v současnosti vedou cenovou válku o podíl na trhu.

Proti ještě větším ziskům ropy působí i nadále strach z šíření pandemie koronaviru. Obavy o poptávku vyvolala i dnešní zpráva o růstu nezaměstnanosti ve Spojených státech. Minulý týden zažádalo o podporu v nezaměstnanosti zhruba 6,65 milionu lidí. Je to nový rekord a zhruba dvojnásobek počtu z předchozího týdne.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn - ICE Brent červen 29,07 24,74
New York - NYMEX WTI květen 25,08 20,31

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky