Ropa po snížení úrokových sazeb v USA mírně zdražuje

Ceny ropy poté, co americká centrální banka (Fed) snížila základní úrokovou sazbu ve Spojených státech, mírně rostou. Zůstávají ale pod svými dnešními maximy.

Ilustrační fotografie
reklama

Severomořská ropa Brent přidávala kolem 17:50 SEČ 0,5 procenta na 52,14 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI si ve stejnou dobu připisovala 0,8 procenta na 47,13 dolaru za barel.

Fed dnes kvůli negativním dopadům koronaviru na ekonomiku překvapivě snížil základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu do pásma 1,00 až 1,25 procenta. Ropa vzápětí prudce zdražila - Brent o 2,7 a WTI o 3,1 procenta. Podle analytika Boba Yawgera ze společnosti Mizuho v New Yorku ale trhy posléze vyhodnotily krok Fedu jako signál, že situace je vážnější, než se mnozí domnívali, a ropa tak část zisků odepsala.

Podle zdrojů agentury Reuters zváží skupina známá jako OPEC+, tedy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci včetně Ruska prohloubení stávajících škrtů o další jeden milion barelů denně. Chce tak podpořit cenu ropy, která se navzdory její politice od začátku roku snížila o 20 procent.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn - ICE Brent květen 52,14 51,90
New York - NYMEX WTI duben 47,13 46,75

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky