Ropa kvůli mutaci koronaviru zlevňuje, Brent klesl pod 50 USD

Ceny ropy dnes prudce klesají kvůli obavám, že nová mutace koronaviru zpomalí zotavování poptávky po pohonných hmotách. Severomořská ropa Brent kolem 11:00 SEČ vykazovala pokles téměř o 4,9 procenta na 49,72 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu ztrácela zhruba 4,8 procenta na 46,75 dolaru za barel.

Ilustrační fotografie
reklama

Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock v neděli uvedl, že mutace koronaviru SARS-CoV-2, která se šíří na jihu Anglie, není pod kontrolou a že bude velmi složité její rozmach potlačit. Některé země kvůli této mutaci začaly omezovat spojení s Británií.

"Trh s ropou zhruba měsíc zažíval vzestupný trend a ignoroval negativní faktory. Panoval optimismus, že očkování (proti covidu-19) obnoví růst světové ekonomiky," uvedl podle agentury Reuters analytik Kazuhiko Saito ze společnosti Fujitomi. "Optimistická očekávání investorů ohledně příštího roku se kvůli nové variantě viru náhle rozplynula," dodal.

Obavy související s šířením nového koronaviru převážily nad zprávou, že američtí zákonodárci se o víkendu dohodli na balíku nových opatření na podporu ekonomiky Spojených států v hodnotě 900 miliard dolarů (přes 19 bilionů Kč). Spojené státy jsou největším spotřebitelem ropy na světě.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn - ICE Brent únor 49,72 52,26
New York - NYMEX WTI leden 46,75 49,10

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky