Ropa kvůli koronaviru výrazně zlevňuje

Ceny ropy dnes ztrácejí zhruba čtyři procenta. Rostoucí počet případů nákazy novým typem koronaviru v několika zemích mimo Čínu totiž prohlubuje obavy investorů ohledně vývoje globální ekonomiky i poptávky po ropě.

Ilustrační fotografie
reklama

Cena severomořské ropy Brent kolem 13:00 SEČ vykazovala pokles o téměř 4,2 procenta na 56,06 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu ztrácela zhruba čtyři procenta na 51,26 dolaru za barel.

"Ceny ropy zůstanou náchylné k poklesu," uvedl analytik Edward Moya ze společnosti OANDA. "Zatímco některé části Číny vykazují lepší statistiky týkající se koronaviru, finanční trhy zůstanou ve střehu, dokud se situace nezačne zlepšovat v Íránu, Itálii, Jižní Koreji a Japonsku," dodal analytik podle agentury Reuters.

Italské úřady dnes oznámily, že nový typ koronaviru již v zemi nakazil přes 200 lidí a vyžádal si pět obětí na životech.

Mezinárodní měnový fond (MMF) o víkendu kvůli epidemii nového koronaviru snížil odhad letošního růstu čínské ekonomiky na 5,6 z dosavadních šesti procent, s nimiž počítal ještě v lednu. Letošnímu růstu globální ekonomiky epidemie podle MMF ubere asi 0,1 procentního bodu.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn - ICE Brent duben 56,06 58,50
New York - NYMEX WTI duben 51,26 53,38

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky