Ropa dnes po útoku v Saúdské Arábii prudce zdražuje, citelně poroste i cena pohonných hmot v ČR

KOMENTÁŘ LUKÁŠE KOVANDY: Ropa Brent, jejíž cena je určující pro cenu pohonných hmot v ČR, při zahájení dnešního obchodování vyskočila nad úroveň 70 dolarů za barel, na své čtrnáctiměsíční maximum. Barel se prodával až za 71,16 dolaru. Stalo se tak v důsledku dronového útoku na ropný zásobník v přístavu Ras Tanura, jenž je jeden z největších svého druhu na světě.

Ilustrační fotografie
reklama

Nedělní útok, k němuž se přihlásili jemenští Húsíové, povstalci podporovaní Íránem, se obešel bez ztráty na životech a nenarušil ani vlastní ropnou produkci. Stupňuje se však v jeho důsledku blízkovýchodní napětí, což dále tlačí cenu ropy nahoru. Čeští řidiči tak i kvůli útoku povstalců musí počítat s markantním zdražením pohonných hmot. 

Cena ropy totiž citelně roste již delší dobu. Členové kartelu OPEC a jejich spojenci minulý týden šokovali ropné obchodníky, když nepřikročili k citelnému zvýšení těžby. Umocnili tak obavu trhu, že ropy nebude v čase globálního ekonomického zotavení dost, což vyžene její cenu dále vzhůru. Podpořili tak spekulace, že barel ropy by se ještě letos mohl prodávat až za sto dolarů. 

Zatím je tedy barel ropy takové cenovce na hony vzdálený. Nicméně v reakci na překvapivý krok kartelu a jeho spojenců a nedělní dronový útok cena ropy vyskočila na své maximum za celé období od loňského 8. ledna. Loni v lednu cena ropy přechodně vyskočila rovněž mírně nad sedmdesát dolarů za barel v důsledku vyostřeného blízkovýchodního napětí po zabití Kásima Sulejmáního, velitele jednotek Quds íránských revolučních gard. 

Ropa letos už přitom zdražila o zhruba 36 procent. Nyní lze tedy předpokládat její další zdražení. Příští jednání plánuje OPEC se svými spojenci na 7. dubna. 

Tuzemští řidiči se tak musí připravit na znatelné zdražení pohonných hmot, zejména pak benzínu. Ten poprvé od loňského března překročí cenu 30 korun za litr, nárůst cen pohonných hmot se může ale počítat až na koruny. Od začátku roku benzín podražil o bezmála 1,70 koruny na litr, nafta pak o 80 haléřů na litr. Zdražování nafty brzdí snížení spotřební daně z ní, které loni vláda schválila s platností od začátku letošního roku. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky