Rekordně nízká nezaměstnanost končí! Příští rok bude hůř, tvrdí analytici

Nezaměstnanost v říjnu dosáhla svého letošního dna a od příštího roku začne v souvislosti se zpomalováním ekonomiky růst, vyplývá z komentářů analytiků. Říjnové snížení počtu nezaměstnaných je podle ekonomů způsobeno čistě sezónními faktory.

Ilustrační fotografie
reklama

Nezaměstnanost v Česku v říjnu klesla na 2,6 procenta. Předtím se tři měsíce za sebou držela na úrovni 2,7 procenta. Bez práce bylo v říjnu 196.500 lidí, což je nejnižší říjnová hodnota od roku 1996. Zaměstnavatelé nabízeli více než 337.000 volných pracovních míst, o 8000 méně než v září.

"Nezaměstnanost dosedla v říjnu podruhé na své historické dno. K říjnovému snížení počtu nezaměstnaných došlo výhradně vlivem sezónního vývoje. V dalších měsících již uvidíme na trhu práce odraz slábnoucí ekonomiky. Počet nezaměstnaných s velkou pravděpodobností dál klesat nebude," uvedl hlavní ekonom UniCredit bank Pavel Sobíšek.

Hlavní ekonom Deloitte David Marek upozornil, že ochlazení ekonomiky se na trhu práce projeví se zpožděním. "Nejdříve bude ubývat počet volných pracovních míst, než dojde k citelnějšímu poklesu zaměstnanosti. S nezaměstnaností pohnou až sezónní faktory související s příchodem zimy. Přesto se může podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu udržet mezi dvěma až třemi procenty ještě řadu měsíců," uvedl.

"Do konce letošního roku již žádný výraznější pokles nezaměstnanosti očekávat nelze, když naopak v prosinci podíl nezaměstnaných osob s ohledem na negativní sezónnost vzroste. V souhrnu za celý letošní rok se bude podíl nezaměstnaných osob nacházet na 2,8 procenta," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Nicméně podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera trh práce zůstává nadále přehřátý, nicméně se již dále nezvyšuje. "Zároveň i dle šetření mezi firmami v průmyslu je již opět hlavní bariéra dalšího růstu firem nedostatečná poptávka, nikoli pracovní síla, která vévodila šetření od konce roku 2017 až do začátku letošního roku," uvedl. I podle něj je pravděpodobné, že míra nezaměstnanosti dosáhla v letošním roce svého dna.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky