Realitní makléři, kterým zanikla živnost, ji zřejmě budou moci obnovit

Realitní makléři, kterým zanikla živnost pro nesplnění nových zákonných požadavků, ji zřejmě budou moci obnovit. Na doložení splnění podmínek pro tuto práci pak budou mít čas do konce letošního roku. Předpokládá to poslanecká novela o realitním zprostředkování, kterou dnes schválila Sněmovna. Nyní ji dostanou k posouzení senátoři.

Ilustrační fotografie
reklama

Skupina poslanců původně navrhovala, aby zprostředkovatelé měli na prokázání odbornosti čas do konce roku místo do začátku letošního března. Realitní makléři museli podle zákona změnit živnost z volné na vázanou. Předloha ale nebyla přijata včas.

Nové znění předpokládá, že realitní makléři, kterým volná živnost zanikla, budou moci po účinnosti novely ohlásit živnostenskému úřadu živnost vázanou. Do konce roku budou muset úřadu doložit splnění podmínek odborné způsobilosti. Pokud tak neučiní, oprávnění jim zanikne. Noví zájemci o tuto práci by mohli do konce roku vykonávat činnost jako volnou živnost, ale výhradně pod realitními kancelářemi a bez možnosti nabízet úschovu peněz.

Předkladatelé novelu zdůvodňovali přetrvávajícími protikoronavirovými omezeními, když někteří zprostředkovatelé potřebovali k přeměně své živnosti z volné na vázanou zkoušku. Ministerstvo pro místní rozvoj koncem ledna odhadlo, že profesní kvalifikaci ještě neměly desítky subjektů, jedno až dvě procenta z celkového počtu. Předkladatelé uváděli v polovině ledna vyšší počty, a to 400 až 700 zprostředkovatelů bez zkoušek.

Původně měli realitní makléři prokázat odbornost do začátku loňského září. Zákonodárci už loni v dubnu posunuli termín kvůli koronavirové krizi o půl roku.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky