Rakušan: Kvůli pomoci Ukrajincům bude určitě nutná novela rozpočtu

Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) považuje za jisté, že kvůli migraci z Ukrajiny bude nutné letos novelizovat zákon o státním rozpočtu. O financování péče o ukrajinské uprchlíky po ruské vojenské invazi bude jednat s hejtmany, ale také na unijní úrovni. Pokusí se vyjednat využití evropských fondů. O náklady se budou muset podělit stát, obce i kraje, řekl Rakušan novinářům po dnešním jednání Ústředního krizového štábu (ÚKŠ).

CZK
reklama

Na pomoc ukrajinským uprchlíkům chce vláda přidat z rozpočtové rezervy ministerstvu vnitra 1,5 miliardy korun. Dalších 300 milionů Kč si mají rozdělit ministerstva vnitra a zahraničí na humanitární pomoc Ukrajině. Rakušan dnes řekl, že 1,5 miliardy korun je spíš "vstupní sumou" kvůli zvládnutí první vlny uprchlíků. "Nelze odhadnout, jaký bude finální účet toho, co přichází," doplnil.

V Evropské komisi již Rakušan vyjednával o možných modelech evropské podpory. Uměl by si představit podobný model, který EU využila při migrační krizi v Řecku. "EU proplácela například hoteliérům náklady s tím, že tam ubytovávali lidi," uvedl. Evropské solidarity podle něj Česko využije a pokusí se finance získat z evropských fondů. "Ale pokusíme se najít zdroje i v rámci našich prostředků," dodal Rakušan.

Za téměř jisté proto považuje, že bude nutné novelizovat státní rozpočet na letošní rok, kterým se i dnes zabývala Sněmovna. "Náklady budou obrovitánské, budou se o ně muset podělit obce, kraje i stát," řekl. V příštích dnech bude o penězích jednat s hejtmany. "Budeme se snažit nastavit tok financí," doplnil.

O nutnosti novely rozpočtu je přesvědčená i šéfka poslanců ANO a předchozí ministryně financí Alena Schillerová. Nynější nouzový stav současně s rozpočtovým provizoriem považuje za "vražednou kombinaci". "Rozpočet nereflektuje problémy, které nyní vznikly. Vláda a rozpočet budou mít mnohem větší náklady," uvedla. Opoziční ANO podporuje politiku vlády ohledně ukrajinských uprchlíků, dodala. "Ale vláda nesmí zapomínat na české občany, které drtí inflace, ceny energií a další okolnosti," řekla. Novela rozpočtu musí zohlednit i vyšší příjmy, doplnila.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky