Rajčata a salát meziročně zdražily o 60 procent, podražily i další potraviny

Na téměř pětiprocentní inflaci se v září kromě zdražování pohonných hmot a bydlení podílel nárůst cen potravin. Meziročně stouply především ceny některých druhů zeleniny, mléka či olejů. Naopak levnější bylo vepřové maso nebo jablka. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Ilustrační fotografie
reklama

Ceny zeleniny stouply proti loňskému září v průměru téměř o sedm procent. Mezi jednotlivými položkami byly velké rozdíly. Nejvíc, skoro o 64 procent, zdražil ledový salát a o zhruba 60 procent víc platí zákazníci v obchodech za rajčata. Podražila také cibule, a to zhruba o pětinu. Naopak skoro o pětinu levnější je meziročně mrkev a mírně zlevnily také papriky nebo hlávkové zelí.

Kromě zeleniny z potravin podražily také oleje a tuky. Jejich ceny stouply o 14 procent. Podstatně dražší než loni je také mléko a máslo. Polotučné trvanlivé mléko stojí o sedm procent více, máslo zdražilo zhruba o devět procent.

Naopak levněji lze koupit vepřovou pečeni, která za rok zlevnila o pětinu. O desetinu levnější je vepřové maso. Ceny hovězího a telecího masa stagnují.

Levněji než loni v září vychází také některé druhy ovoce. Citrony jsou levnější skoro o pětinu, konzumní jablka o 15 procent a pomeranče zhruba o desetinu. Naopak cena banánů meziročně stoupla o 12 procent.

Meziroční růst spotřebitelských cen v září potřetí za sebou výrazně zrychlil, inflace se zvýšila na 4,9 procenta, což bylo o 0,8 procentního bodu více než v srpnu. Vyšší meziroční růst byl naposledy v roce 2008. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici zrychlení inflace očekávali, předpokládali ale nižší tempo.

"Meziroční růst cen byl zaznamenán ve většině sledovaných položek. Zvýšily se náklady na vlastní bydlení, dále zdražily například pohonné hmoty, tabák, automobily, oděvy, stravování v restauracích i nábytek do domácnosti," uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky