Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průmysl v srpnu meziročně klesl o 1,4 procenta. Důvodem jsou dovolené a odstávky

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Český průmysl v srpnu přešel do meziročního poklesu o 1,4 procenta z červencového růstu o 6,8 procenta. Důvodem poklesu výroby byly zejména neplánovaně prodloužené dovolené v automobilovém průmyslu a plánované odstávky v energetice. Hodnota nových zakázek se proti loňskému srpnu zvýšila o 3,5 procenta, což bylo ale dáno hlavně růstem cen, nikoliv objemem zakázek. Vyplynulo to z údajů, které dnes na webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V meziměsíčním srovnání byla průmyslová výroba nižší o 3,2 procenta.

Většina průmyslových odvětví v meziročním srovnání podle statistiků ale zaznamenala lepší výsledky, přičemž nejvíce vzrostla produkce ve strojírenství, kovovýrobě a výrobě elektrických zařízení. "V kumulaci obou prázdninových měsíců průmyslová produkce meziročně vzrostla o téměř tři procenta," uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu Veronika Doležalová.

Výroba strojů a zařízení se proti loňského srpnu zvýšila o 11,3 procenta, ve výrobě elektrických zařízení produkce vzrostla o 7,1 procenta a u výroby kovových konstrukcí a kovodělných výrobků o šest procent. Naproti tomu výroba aut meziročně klesla o 28,4 procenta a výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla o 6,6 procenta. O téměř pětinu nižší produkci vykázal dřevozpracující průmysl.

Automobilovému průmyslu meziročně ubyly i nové zakázky, a to pětinu. Naproti tomu slévárenství, kovovýroba a strojírenství přispěly k celkovému meziročnímu růstu nových zakázek. V odvětví hutního zpracování kovů byly zakázky meziročně vyšší o 41,3 procenta, ve výrobě strojů o 18,7 procenta, ve výrobě kovových konstrukcí a kovodělných výrobků o 16 procent.

"Za růstem nových průmyslových zakázek se skrývá zejména růst cen, ne objemu samotného. Markantní je to zejména v odvětvích souvisejících se zpracováním kovů. Výrazně propadly zakázky v automobilovém průmyslu. Klesla i zahraniční poptávka po oděvech," doplnil ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky Radek Matějka. Nové zakázky ze zahraničí se meziročně zvýšily o 3,2 procenta, tuzemské rostly výrazněji, o 4,3 procenta.

Zaměstnanců v průmyslu v srpnu proti loňsku ubylo o 0,2 procenta, jejich průměrná hrubá mzda se ale zvýšila o 6,9 procenta.

Témata:  průmysl

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy