Průmysl v říjnu zklamal, analytici čekali lepší výsledek

Říjnové výsledky českého průmyslu byly zklamáním a bez efektu nízké srovnávací základny z minulého roku by již byly v mírném poklesu. Shodli se na tom analytici, které oslovila ČTK. V příštím roce průmyslová výroba podle nich zřejmě klesne. Průmyslová výroba v Česku letos v říjnu meziročně stoupla o 3,1 procenta, růst však zpomalil ze zářijových 8,3 procenta.

Ilustrační fotografie
reklama

"Tuzemský průmysl v říjnu na rozdíl od minulého měsíce zklamal. Zároveň dnešní čísla ukazují, že tahounem tuzemské ekonomiky ve třetím čtvrtletí byly export a zejména automobilový sektor, což nemusí mít dlouhodobého trvání," řekl ČTK analytik České bankovní asociace Jakub Seidler. Za celý letošní rok roste průmysl o téměř dvě procenta, do konce roku však podle něj dynamika ještě mírně zpomalí k jednomu procentu a příští rok zřejmě mírně klesne.

Průmyslová výroba za letošní říjen hlásí slabší výsledky, než se čekalo, a v meziměsíčním vyjádření výroba dokonce výrazně klesla, doplnil analytik Generali Investments Radomír Jáč. Rozhodující příspěvek k růstu měla výroba motorových vozidel, zatímco řada ostatních průmyslových odvětví vykázala meziroční pokles výroby. Průzkumy z průmyslu naznačují, že aktivita v tomto důležitém sektoru české ekonomiky bude klesat i v dalších měsících, dodal.

Aktuální data potvrzují předpoklady o pokračujícím ochlazování českého průmyslového sektoru, souhlasil analytik Cyrrusu Vít Hradil. Jeho jediným tahounem v tuto chvíli zůstává automobilový sektor, který těží z nahromaděných postpandemických zakázek a uvolnění v dodavatelských řetězcích, řekl. Vlivem nízké srovnávací základny z loňského roku pak právě tento sektor podle Hradila vytváří dojem, že český průmysl vykazuje růst.

Pro tuzemský průmysl bude zlomový přelom roku, kdy se objeví nejenom nové ceníky, ale bude zřejmé, s jak silnou poptávkou může průmysl počítat v následujících měsících, upozornil analytik Banky Creditas Petr Dufek. Velká část firem se podle něj bude muset vypořádávat s novými cenami energií a s odkladem objednávek doma i v zahraničí.

V podzimních měsících už podle partnera PwC ČR a experta na krizové poradenství Petra Smutného na některé výrobce dopadly drahé energie takovou měrou, že pozastavovali výrobu. Situace se podle něj ještě prohloubí začátkem příštího roku, kdy velká část výrobních firem prodlouží vánoční odstávku a bude vyčkávat, jak se vyvine situace s cenou energií. Ta je teď totiž několikanásobně dražší než například u zámořských konkurentů, což některé obory činí nekonkurenceschopné, varoval.

Témata: průmysl | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky