Průměrná MZDA v ČR stoupla na rekordních 34.105 korun. Lidé na ni nedosáhnou

Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku letos ve 2. čtvrtletí vzrostla meziročně o 7,2 procenta na 34.105 korun. Dvě třetiny zaměstnanců ovšem na tento průměr nedosáhnou. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Reálně, tedy při zohlednění inflace, stoupla mzda o 4,3 procenta. Průměrná mzda tak poprvé ve čtvrtletním sledování překonala 34 tisíc korun.

Ilustrační fotografie
reklama

Zvýšil se také medián mezd, který představuje mzdu přesně uprostřed rozdělení hodnot mezd, a to o 6,9 procenta na 29.127 korun. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 14.955 Kč a 55.259 Kč.

"Z pohledu mezd se poslední roky vyznačují jejich rychlým růstem. Aktuální meziroční nárůst 7,2 procenta je o tři desetiny procentního bodu nižší než v předchozím čtvrtletí," uvedl ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ Dalibor Holý. Ve srovnání s prvními třemi měsíci roku se mzda po očištění o sezonní vlivy zvýšila o 1,7 procenta.

Analytici očekávají, že česká ekonomika bude postupně zpomalovat a s tím bude zpomalovat tempo růstu mezd. "Pro letošek počítáme s růstem mezd průměrným tempem 6,5 procenta po loňském nárůstu o 7,6 procenta. V příštím roce čekáme zvýšení mezd v průměru o 5,3 procenta," uvedl ekonom Komerční banky Michal Brožka.

Nejvyšší mzdy brali ve druhém čtvrtletí pracovníci v peněžnictví a pojišťovnictví, jejichž průměr dosáhl 63.852 korun. Zhruba o šest tisíc korun nižší byl plat zaměstnanců v informačních a komunikačních činnostech. Na třetím místě je výroba elektřiny, plynu a tepla, kde průměrná mzda činila 47.205 korun.

Naopak nejnižší mzdy jsou v ubytování, stravování a pohostinství. Pracovníci v těchto oborech si ve druhém čtvrtletí vydělali průměrně 19.947 korun. Zaměstnanci v administrativních a podpůrných činnostech brali v průměru 22.654 Kč.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky