Prodej nových osobních automobilů v EU byl v říjnu nejvyšší za posledních deset let

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii v říjnu meziročně vzrostl o 8,7 procenta na 1,178 milionu vozů. To představuje nejvyšší říjnovou úroveň za deset let, oznámilo dnes Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Za silným růstem stojí skutečnost, že loni v říjnu prodej výrazně klesl v důsledku komplikací souvisejících s přechodem na nová pravidla pro testování emisí.

Ilustrační fotografie
reklama

V prvních deseti měsících letošního roku se prodej aut v EU meziročně snížil o 0,7 procenta na 12,95 milionu vozů. Jediným velkým trhem v EU, který v tomto období vykázal růst, bylo Německo.

Český Svaz dovozců automobilů začátkem listopadu oznámil, že prodej nových osobních automobilů na českém trhu za deset měsíců letošního roku meziročně klesl o 7,2 procenta na 211.045 vozů. V říjnu se však odbyt o 1,2 procenta zvýšil.

Odbyt mladoboleslavské automobilky Škoda Auto, která je součástí skupiny Volkswagen, se v říjnu v zemích EU meziročně zvýšil o téměř šest procent na 57.942 vozů. Podíl této značky na trhu EU nicméně klesl na 4,9 procenta z pěti procent před rokem, vyplývá z údajů ACEA.

Témata: auta | EU | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky