Příspěvek na ubytování uprchlíků z Ukrajiny by stát měl vyjít maximálně na 2,5 miliardy korun. Vláda ale zřejmě bude muset nabídnout více než 3000 korun na hlavu

Komentář Lukáše Kovandy: Vláda dnes projedná příspěvek lidem v ČR na ubytování uprchlíků z Ukrajiny. Příspěvky by podle návrhu příslušného opatření měly být vypláceny zhruba od poloviny dubna, a to za období už od začátku března. Zatím má platit, že jejich vyplácení skončí ke konci června.

Ilustrační fotografie
reklama

Celkově by tedy pokrývalo období čtyř měsíců. Za ubytovanou osobu by stát vyplácel 3000 korun za měsíc, maximálně však 9000 nebo 12 tisíc korun. To má předejít spekulacím při vyšším počtu ubytovaných a zároveň zohledňovat častý počet ubytovaných, který představuje tři osoby – typicky matku a dvě děti. 

Pokud by v daném období čtyř měsíců činil průměrný počet příslušným způsobem ubytovaných Ukrajinců zhruba 200 tisíc osob, pak se stále náklady vejdou do 2,5 miliardy korun. Jestliže by se ale vyplácela na osobu vyšší částka, konkrétně 4000 korun, celkové náklady už překročí tři miliardy korun. Vzhledem k tomu, že uprchlíků nakonec může být v Česku až 500 tisíc, znamená to, že maximálně by příspěvky za jejich ubytovávání měly stát vyjít na zhruba šest miliard korun. To je stále ještě přijatelná částka, zvláště pak za pomoc bližním v nouzi. Rozpočet si tedy může příspěvky dovolit. Výraznější nápor na veřejné finance ČR, který už začínal představovat problém, by nastal tehdy, pokud by se ubytování uprchlíků muselo plošně realizovat i ve druhém letošním pololetí.

Vyplácení vyšší částky, než jsou tři tisíce koruny, může být nakonec nutné z toho důvodu, že již pomíjí prvotní euforie z pomoci uprchlíkům v nouzi a bude tak třeba lidi v Česku k ubytovávání finančně výrazněji motivovat. Navíc lidé v ČR pociťují den ode dne sílící inflační tlaky, které nyní zasahují citelně také potraviny. Opodstatněná obava z rekordního zdražování a poklesu vlastní životní úrovně už nyní mnohé Čechy vede ke zvýšené tvorbě úspor, což oslabuje – a zvláště dále znatelně oslabí – jejich ochotu Ukrajince ubytovávat.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky