Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přes dvě třetiny Čechů nakupují na internetu každý měsíc

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Více než dvě třetiny českých spotřebitelů nakupují na internetu alespoň každý měsíc, čtvrtina tak činí jednou za dva týdny a 14 procent nakupuje on-line každý týden. Internetové platby se největší popularitě těší mezi mladými lidmi do 34 let, zatímco platbu na dobírku upřednostňují zejména lidé starší 50 let a z nižší příjmové skupiny. Vyplývá to z průzkumu technologické společnosti Visa mezi tisícovkou respondentů.

Téměř 60 procent on-line nákupů v rámci českého trhu je placeno on-line, většinou platební kartou. Naopak občasní internetoví zákazníci upřednostňují platbu na dobírku či klasický bankovní převod.

Na 41 procent českých uživatelů internetu je flexibilních, co se plateb na internetu týče a používají vícero způsobů při on-line nákupech. Celkem 19 procent upřednostňuje pouze jeden způsob platby při nakupování na internetu a pokud ho určitý obchod nenabízí, tak nejsou ochotni tam nakoupit.

Internetové platby (včetně platby kartou on-line) jsou nejčastěji využívány při nákupu jízdenek na MHD (87 procent), kulturních akcí (75 procent) a služeb jako pojištění či doprava (72 procent). Platbu při převzetí lidé upřednostňují při objednávání jídla (44 procent), nakupování hraček (39 procent) a elektroniky (37 procent). Faktury jsou často placeny tradičním bankovním převodem (49 procent).

Zboží a služby, za které Češi nejčastěji platí on-line, jsou oblečení a obuv (56 procent internetových uživatelů koupilo takový produkt on-line v posledních šesti měsících), elektronika a doplňky (48 procent), léky (39 procent) a kosmetika (38 procent). Více než třetina Čechů si objednala jídlo on-line nebo pořídila nábytek či nářadí.

Průzkum jasně ukazuje, že platby na internetu jsou nejpopulárnější mezi mladými lidmi. Mileniálové upřednostňují on-line platby v každodenním životě. Platbu při převzetí a jiné více tradiční způsoby plateb nejčastěji volí lidé starší 50 let. Hlavním důvodem pro nepoužívání karty při on-line nákupech je touha platit až při převzetí zboží.

Chytré telefony, tablety a další zařízení umožňují nové způsoby plateb, od placení přímo v aplikacích až po on-line transakce. V ČR lidé nejčastěji on-line nakupují na osobních počítačích či chytrých telefonech. Zajímavostí je, že řada lidí použije stolní počítač pro vyhledávání zboží, ale zaplatí za něj přes chytrý telefon.

Témata:  internet e-shopy nákupy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy