Pošta funguje bez omezení, balíky doručuje. V případě potřeby by mohla rozvážet i potraviny

Česká pošta nabídne v boji proti šíření nového typu koronaviru státu v případě potřeby své volné kapacity pro doručování potravin a dalších nezbytných věcí lidem. Pošta dnes informovala, že chod poboček zatím pokračuje beze změn, chce se nyní soustředit na doručování dopisů, balíků a důchodů, další služby omezí. Vedení České pošty však kritizují odbory, podle kterých jsou provozovny nedostatečně vybaveny dezinfekcí a rouškami. Pošta chce pobočky vybavit během následujícího týdne, dosud zásobovala doručovatele.

Česká pošta
reklama

Česká pošta avizovala, že její pobočky zůstávají zatím otevřené podle standardních otevíracích hodin. Bez omezení pokračuje i doručování zásilek. Pošta proto oznámila, že je připravená v případě nutnosti nabídnout státu své volné přepravní kapacity pro doručování potravin a dalších nezbytně nutných věcí, uvedl podnik v dnešním prohlášení.

Další doplňkové produkty, jako je například roznášení reklamních letáků, nyní firma distribuovat nebude. "Doručování funguje bez omezení, kromě zmíněných reklamních letáků. Naši doručovatelé budou roznášet jen to nejnutnější," uvedla společnost. "Ale stále platí, ze život a zdraví pošťáků a klientů pro nás bude vždy na prvním místě. I za cenu případného omezení služeb,” uvedl generální ředitel České pošty Roman Knap.

Podle odborů jsou však ochranná opatření na provozovnách špatná. "Na poštách oproti prohlášení vedení pošty nejsou k dispozici žádné dezinfekce ani roušky. Pošta objednala směšné množství sprejů v podobě 50 milliitrů jeden kus, uvedl předseda Odborového hnutí zaměstnanců pošty Evžen Dvorský. Podle něj například na provozovně v pražských Malešicích není k dispozici ani tekuté mýdlo a neuklízí se ani nedezinfikují podlahy." Situace je naprosto katastrofální. Na pošty chodí kdekdo a nikdo neví, jestli je člověk v karanténě nebo není," dodal.

Mluvčí České pošty Matyáš Vitík k tomu ČTK řekl, že v tomto týdnu bylo přibližně 9200 kusů dezinfekčních sprejů přednostně distribuováno mezi doručovatele, kteří přicházejí nejčastěji ke styku s veřejností. V následujícím týdnu pak pošta vybaví dalšími 40.000 kusy sprejů i pobočky a jejich zaměstnance. Pošta zároveň plánuje i další posílení zásob dezinfekce. K úklidu poboček pak Vitík podotkl, že většina prostor se uklízí nad rámec standardního úklidu, včetně jejich dezinfikování. Distribuovaná byla podle společnosti také první dodávka 450 dezinfekčních gelů. Další budou následovat.

Česká pošta už v minulých dnech připravila pro lidi v karanténě kvůli koronaviru bezkontaktní způsob doručování. I zásilky určené do rukou adresáta mu doručovatel uloží do schránky, nebo je nechá na poště, kde si je bude moci do měsíce vyzvednout. Opatření domluvila s Českým telekomunikačním úřadem.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky