Pohonné hmoty v Česku zlevňují. Kvůli delta mutaci covidu. V Číně je šíření koronaviru nejzávažnější od propuknutí pandemie ve Wu-chanu koncem roku 2019

Komentář Lukáše Kovandy: Zdražování pohonných hmot v Česku se zastavilo. Benzin Natural 95 od minulého týdne zlevnil o 15 haléřů na průměrných 33,78 koruny za litr. Nafta se prodává v průměru za 31,66 koruny za litr, což je o 17 haléřů méně než minulou středu. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. V červenci benzin i nafta zdražily o více než korunu, Natural byl před týdnem nejdražší od prosince 2014.

Ilustrační fotografie
reklama

Pohonné hmoty budou zlevňovat i v příštích sedmi dnech. Důvodem je totiž pokles cen ropy na světových trzích způsobený obavou z dopadu šíření delta mutace covidu. Ta se nyní poměrně závažně šíří například v Číně, která představuje globálně největšího dovozce ropy.  

Agentura Bloomberg označuje nynější šíření koronavirové nákazy v Číně kvůli své plošnosti za tamní nejvážnější covidovou hrozbu od propuknutí pandemie na ve Wu-chanu na sklonku roku 2019. 

Čína dnes zavedla nová cestovní omezení a také omezení obecně stran pohybu lidí. Úřady omezují veřejnou dopravu a taxi v takřka 150 nejhůře zasažených oblastech země. V samotném Pekingu dochází k omezení železniční a podzemní veřejné dopravy. Hongkong znovu zavádí karanténní opatření pro návštěvníky z kontinentální Číny.  

Ropa Brent se v důsledku opětovné obavy z globální covidové pandemie propadá k 70 dolarům za barel. Ještě začátkem srpna přitom stála přes 75 dolarů za barel.  

Zlevnění pohonných hmoty nastane i v dalších zemích, do nichž čeští řidiči často cestují. Benzín je tradičně výrazně levnější než v ČR v Bulharsku a Rumunsku. Levněji jej aktuálně řidiči tankují ale také v Polsku, Slovinsku a Maďarsku. Cenově srovnatelný je benzín v Rakousku. Na Slovensku, v Chorvatsku a tradičně v Německu či Itálii je pak dražší než v ČR. Řidiči dieselů tankující v ČR jsou na tom lépe, neboť levněji mohou naftu koupit ze zemí EU pouze v Bulharsku a Rumunsku. V Polsku je její cena prakticky srovnatelná s cenou v ČR. Ve všech dalších zemích EU je nafta dražší než v ČR.  

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky