Podnikatelské odbory: Vláda zneužila své postavení, na místě je odškodnění

Vláda zneužila při stanovování pravidel boje proti pandemii svoje mocenské postavení, když přijímala zákazy a omezení bez podkladů a potřebného zdůvodnění. Proto by měla veškeré škody podnikatelům a živnostníkům nahradit. Vyplývá to ze stanoviska Podnikatelských odborů, které jej zaslaly ČTK. Odbory odhadují škody v řádech stamilionů korun a oznámily, že spolu s právními kancelářemi připravují návrh postupu, jak se malí podnikatelé a živnostníci domůžou odškodnění.

Vláda ČR
reklama

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dnes oznámil, že kvůli rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS) se od pondělí povolí otevření vnitřních prostor restaurací a uvolní i další provozy jako wellness, bazény či sauny. Podle soudu totiž nelze uzavírat služby plošně.

"Vláda zneužila svoje mocenské postavení a autoritu svého úřadu a zakazovala a přikazovala, aniž by pro to měla podklady, důkazy potřebnosti či zdůvodnění. Soudy toto její jednání odmítaly - a vláda drze pokračovala ve stejném duchu. To je naprosto nepřijatelné. Živnostníkům a podnikatelům vznikly díky vládním opatřením stamilionové škody. Jediným spravedlivým řešením je tyto škody nahradit," předseda Podnikatelských odborů Radomil Bábek.

Podnikatelské odbory – Unie podnikatelských a živnostenských spolků - mají více než 15.000 členů a jsou druhým největším zástupcem podnikatelů v ČR. Vznikly v únoru 2017 a jejich hlavním cílem je obrana živnostníků a drobných podnikatelů před neoprávněnými zásahy státu do podnikání.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky