Podnikatelská nálada v Německu se nad očekávání zlepšila

Podnikatelská důvěra v Německu v srpnu vzrostla čtvrtý měsíc po sobě a zlepšila se více, než se čekalo. Vyplývá to z dnešních dat institutu Ifo. Údaje podle agentury Reuters signalizují, že se firmy v největší evropské ekonomice vzpamatovávají z koronavirového šoku.

ekonomika
reklama

Index důvěry se zvýšil na 92,6 z červencových 90,4 bodu. Údaj za minulý měsíc statistici upravili dolů z dříve udávaných 90,5 bodu. Srpnová hodnota je lepší, než očekávali analytici, kteří ji odhadovali na 92,2 bodu.

Ve druhém čtvrtletí se německá ekonomika kvůli koronavirové krizi propadla proti předchozím třem měsícům o 9,7 procenta. Ekonomický pokles za čtvrtletí tak byl mnohem prudší než za finanční krize před více než deseti lety a nejhorší od roku 1970, kdy se údaj začal sledovat.

Klesla spotřeba domácností, investice i vývoz, jediné co stouplo, byly státní výdaje. Ty se kvůli opatřením na oživení ekonomiky z následků koronaviru zvýšily o 1,5 procenta.

"Německá ekonomika je na cestě k oživení," uvedl dnes prezident Ifo Clemens Fuest. Dodal, že firmy hodnotí svou současnou situaci s mnohem větší dávkou optimismu než minulý měsíc a s větší nadějí hledí i do budoucna.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky