Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podnikatelé mohou dnes naposledy žádat o dotace z COVID Nepokryté náklady

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Podnikatelé mohou dnes naposledy žádat o dotace z druhé výzvy programu COVID Nepokryté náklady. Stát jeho prostřednictvím podnikatelům s propadem obratu za rozhodné období alespoň o 50 procent poskytuje příspěvek na 60 procent nepokrytých nákladů. Provozům s majetkovou účastí státu nebo územního samosprávného celku se týká pomoc 40 procent nákladů. Příjem žádostí o podporu za duben a květen začal 28. června.

Zájemci o příspěvek mohou ve druhé výzvě dotačního titulu žádat o pomoc za oba měsíce, v takovém případě maximální výše dotace činí 25 milionů korun, nebo jen za duben, kdy podpora na jednoho žadatele nesmí přesáhnout 15 milionů korun.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), které program připravilo, počítalo, že na druhou výzvu bude potřebovat 2,2 miliardy korun. Připraveno na ni tak bylo 1,2 miliardy korun a předpokládaná zbývající část prostředků z první výzvy.

Podnikatelé už ve druhé polovině srpna ale podali 1801 žádostí v objemu 1,7 miliardy korun. Vláda tak schválila zvýšení financí do programu, podle MPO by na druhou výzvu mohlo být třeba až pět miliard korun.

Příjem žádostí do první výzvy MPO spustilo 19. dubna, ukončilo ho 19. července. Týkala se období 1. ledna až 31. března. Maximální výše podpory na jednoho žadatele činila 40 milionů korun. Na první výzvu bylo připraveno šest miliard korun, resort přitom předpokládal, že k uspokojení všech žádostí bude stačit pět miliard korun. Úřad ale k 20. srpnu ve svém on-line systému evidoval 4487 přijatých žádostí za zhruba 6,2 miliardy korun.

Témata:  program COVID podnikatelé

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy