Počet zaměstnaných v Británii je na rekordu, míra nezaměstnanosti klesla

Britští zaměstnavatelé v září vytvořili 207.000 pracovních míst, počet zaměstnanců na výplatních páskách se tak ocitl na rekordu. Míra nezaměstnanosti za tři měsíce do konce srpna klesla na 4,5 procenta z předchozích 4,6 procenta, kde byla na konci července. Oznámil to dnes britský statistický úřad. Čerstvá data by podle analytiků mohla přispět k tomu, že britská centrální banka zvýší úrokové sazby.

Ilustrační fotografie
reklama

Na konci září skončil vládní program ochrany pracovních míst. Ministr financí Rishi Sunak nicméně uvedl, že vláda bude lidem asistovat při hledání práce i po skončení programu. Na konci září jej využíval zhruba jeden milion lidí.

"Údaje ukazují na pokračující zlepšování stavu britského trhu práce, i když je zatím příliš brzy na vyhodnocení dopadu ukončení programu vládní podpory," řekl podle agentury Reuters analytik Hussain Mehdi ze společnosti HSBC Asset Management.

Průměrný týdenní výdělek byl o 7,2 procenta vyšší než ve stejných třech měsících loni, což představuje zpomalení oproti předchozímu údaji 8,3 procenta. Bez započtení bonusů se výdělky v období od června do srpna zvýšily o šest procent, a jejich růst tak ztratil na dynamice.

Podle odhadu statistického úřadu se základní tempo růstu mezd - s přihlédnutím k tomu, jak ztráta pracovních míst během uzávěr ovlivnila převážně hůře placené pracovníky - pohybovalo v nominálním vyjádření mezi 4,1 a 5,6 procenta u běžné mzdy.

Britská centrální banka růst mezd monitoruje a snaží se odhadnout, jak trvalý bude skokový nárůst inflace z poslední doby. Zjišťuje, kolik lidí zůstalo bez práce po ukončení vládního program ochrany pracovních míst. Centrální banka naznačila, že poprvé od začátku pandemie covidu-19 se chystá zvýšit úrokové sazby.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky