Po Bohemia Energy zůstane škoda nejspíše v řádu miliard, velcí hráči její pád zjevně předvídali už od minulého týdne. Další krachy nelze vyloučit

Komentář Lukáše Kovandy: Pád Bohemia Energy je největší podobnou událostí od krachu dodavatele elektřiny Moravia Energo na přelomu let 2008 a 2009. Škoda z krachu Moravia Energo dosáhla takřka pět miliard korun. Jejími největšími věřiteli byli v době krachu ČEZ a Komerční banka. Obě společnosti měly tehdy u padlé firmy pohledávky přesahující miliardu korun.

Ilustrační fotografie
reklama

Podobného rozsahu, tedy v řádu jednotek miliard, bude pravděpodobně i škoda způsobená nynějším pádem Bohemia Energy. Navíc nemusí jít o poslední krach některého z dodavatelů energií na tuzemském trhu v této topné sezóně. Extrémně vysoké ceny velkoobchodního plynu a elektřiny, jež se na trhu v EU v době energetické krize ustavují, jsou pro řadu zejména menších dodavatelů nečekané a nemuseli na ně být náležitě připraveni.  

Velcí hráči na trhu s energiemi v čele s ČEZ problémy svých menších konkurentů zjevně předjímali už od minulého týdne, kdy upravili své ceníky výrazně směrem nahoru, ovšem jen novým odběratelům. Například právě ČEZ navýšil své ceny o padesát i více procent. ČEZ patří mezi takzvané dodavatele poslední instance, pod které nyní nouzově přejdou odběratelé krachující Bohemia Energy. Kvůli úpravě cen z minulého týdne však budou tito noví zákazníci čelit u dodavatelů poslední instance, jako je ČEZ, již výrazně navýšeným cenám.  

Témata: energetika | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky