Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pětina Čechů si nemůže finančně dovolit ani týdenní dovolenou jednou ročně

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

KOMENTÁŘ LUKÁŠE KOVANDY: Zní to zle, ale jsme na tom lépe než Francouzi, Belgičané, Irové, Španělé či Slováci.

Týdenní dovolenou si v Česku nemůže finančně dovolit 18,7 procenta lidí. Vyplývá to z údajů, které za loňský rok nově zveřejnil Český statistický úřad (zde). Na první poslech je pětina osob, co nemají ani na týdenní dovolenou, vysoké číslo. Ovšem příznivý je nepochybně alespoň trend. A také mezinárodní srovnání.  

Potěší totiž alespoň to, že v ČR je podíl obyvatel, kteří si týdenní dovolenou dovolit nemohou, v rámci EU znatelně podprůměrný. Navíc setrvale klesá. Předloni poprvé v historii sledování od roku 2005 činil méně než dvacet procent, přesně 19,7 procenta. Ještě v roce 2012 tento podíl v ČR představoval 43,5 procenta a stejně jako v letech 2010 a 2011 převyšoval průměrný údaj za celou Evropskou unii. 

Od roku 2013 už však ČR vykazuje soustavně nižší podíl obyvatel, kteří si dovolenou nemohou finančně dovolit, než v průměru země EU. Pokles podílu však v ČR i obecně v EU nyní zbrzdí dopady koronavirové krize.  

V rámci celé EU si nemůže dovolit ani jednu týdenní dovolenou mimo domov ročně zhruba třicet procent obyvatel. Vyplývá to z loňských údajů Eurostatu. Pozitivní je, že dlouhodobým trendem je pokles tohoto podílu, který ještě v roce 2010 činil 39 procent. Nejedná se přitom nutně jen o zahraniční dovolenou, nýbrž i tu vnitrozemskou. 

V ČR si týdenní dovolenou může dovolit větší podíl obyvatel i než v zemích jako Francie, Belgie, Irsko, Španělsko, Portugalsko či Itálie. Dlouhodobě si mohou Češi snáze dopřát dovolenou také než Slováci. 

Ze zemí EU si největší podíl obyvatel, a sice zhruba 90 procent, může dovolenou dovolit zaplatit ve Švédsku. Naopak nejhůře jsou na tom lidé v Rumunsku. To je jediná země EU, kde si týdenní dovolenou ani jednou ročně stále nemůže dopřát více než polovina populace.

Témata:  dovolená Česko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy