Pád českého stavebnictví pokračuje. Letošní rok si za rámeček určitě nedá

České stavebnictví si letošní rok za rámeček určitě nedá. Také v dubnu pokračoval jeho pád, když stavební produkce podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně klesla o 4,6 procenta. O 1,9 procenta klesla stavební produkce v dubnu také v porovnání s předchozím březnem, který už navíc byl zasažen následky protikoronavirových opatření. Sektor zachraňovalo hlavně inženýrské stavitelství, jehož dubnová produkce meziročně vzrostla o 13,5 procenta. Naopak pozemní stavitelství ztratilo 10,5 procenta.

Ilustrační fotografie
reklama

Výrazně se propadl také počet dokončených bytů, v celém Česku jich ve čtvrtém letošním měsíci bylo 1837. To představuje meziroční propad o 32,5 procenta. Pokud bychom vzali čistě jen novou bytovou výstavbu a nezapočítali změny dokončených staveb, dostali bychom se na 1604 dokončených nových bytů. Tragická je stále situace v Praze, kde stavební firmy v dubnu dokončily jen 36 nových bytů, což odpovídá jedinému malému rezidenčnímu projektu. To ve Středočeském kraji eviduje ČSÚ v dubnu 249 nově dokončených bytů a v Jihomoravském dokonce 333 dokončených bytů.

Pozitivnější čísla nabízí statistika zahájených bytů. V rámci celého Česka se začalo v dubnu stavět 3386 bytů, tedy o 1,5 procento více než ve stejném měsíci loňského roku. Bez změny dokončených staveb dostaneme číslo 3001 zahájených bytů. V tomto ohledu si už hlavní město vede o něco lépe, když se na jeho území ve čtvrtém měsíci letošního roku v nových projektech začalo stavět slušných 780 nových bytů. Bytové výstavbě se tradičně daří i ve Středočeském a Jihomoravském kraji (426, resp. 364 nově zahájených bytů). Praha se tak po dlouhé době v tomto ukazateli vrátila do čela bytové výstavby. Od začátku letošního roku se zde v nových projektech začalo stavět už 1982 nových bytů. Na druhé místo klesl Středočeský kraj se 1778 zahájenými byty a třetí příčku si udržel Jihomoravský kraj s 1582 zahájenými byty.

Otázkou je, jak se bude celé stavebnictví i bytová výstavba vyvíjet v dalších měsících, kdy se budou stále více projevovat dopady protikoronavirových opatřeních a prohlubující se problémy mnoha firem. Firmy a domácnosti budou spíše šetřit a chuť investovat velké částky bude zákonitě menší. Na druhou stranu méně stavebních příležitostí by mohlo zvýšit konkurenci mezi stavebními firmami a vést ke zlevnění stavebních prací, jejichž cena v minulém období razantně rostla. Nevyřešeným problémem ale zůstává osud zahraničních pracovníků, z nichž mnozí se vrátili domů ke svým rodinám. Jejich návrat je stále kvůli restrikcím na příjezdu do země komplikovaný, což se může na stavební produkci negativně odrazit. V podstatě žádná stavba v Česku se neobejde bez zahraničních pracovníků, převážně z Ukrajiny ale i jiných zemí na východ od nás. Ti často vykonávají nejen dělnické pozice, ale i vysoce specializované profese. Jejich dlouhodobá vynucená nepřítomnost by mohla srazit české stavebnictví do kolen.

Kondice českého stavebnictví, které se výrazně podílí na národním HDP, tak bude záležet nejen na ochotě domácností, firem a státu investovat, ale také na rychlosti obnovení bezbariérového mezinárodního cestování. Tak jako tak je už nyní jasné, že sektor příliš veselé období nečeká, říká RNDr. Evžen Korec, CSc., generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky