Odbory žádají, aby stát odpustil zaměstnancům tři měsíce odvody

Odbory požadují, aby stát odpustil sociální a zdravotní odvody nejen živnostníkům, ale i zaměstnancům. Navrhují, aby za ně v koronavirové krizi převzal na tři měsíce placení pojistného. ČTK to dnes řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Ilustrační fotografie
reklama

Kabinet by měl dnes schvalovat kurzarbeit. Podle návrhu ministerstva práce by stát zaměstnavatelům hradil 50 až 80 procent výdajů na mzdy. Opatření má firmám a institucím ulevit a má bránit propouštění. Osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) plánuje resort práce odpustit sociální odvody na půl roku od března do srpna, někteří členové vlády zmínili i případné odpuštění zdravotního pojištění.

Podle odborů by stát neměl pamatovat v úlevách kvůli koronavirové krizi jen na zaměstnavatele a osoby samostatně výdělečně činné, ale také na zaměstnance. Konfederace upozorňuje na to, že kvůli výpadku příjmu řada lidí může skončit v dluzích a exekucích.

"Lidé výplatu za únor mají. Problém nastane za březen. Situace je velmi vážná a je důležité, aby stát převzal platbu sociálního a zdravotního pojištění na dobu, co tento stav trvá. Zatím se primárně podporují zaměstnavatelé z daní, které platili všichni. Úleva pro ně je potřeba. Zaměstnanci by ale měli vědět, že stát myslí i na ně. Není možné zatěžovat jen jednu skupinu. Zátěž je potřeba rozložit," řekl ČTK Středula.

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) dnes v České televizi řekl, že by vláda mohla jednat i o odpuštění sociálního pojištění. "Navrhujeme po noční diskusi se zaměstnavateli, pokud firma pojede a bude platit zaměstnancům 100 procent mzdy, tak jsme připraveni jim navrhnout odpuštění jednoho měsíce sociálního pojištění," uvedl Havlíček.

Česká správa sociálního zabezpečení evidovala na konci loňska téměř 4,63 milionu zaměstnanců, 283.000 zaměstnavatelů a 1,03 milionu OSVČ, z nichž 705.600 se podnikáním živilo a platilo zálohy na důchodové pojištění. Příjmy z pojistného na sociální pojištění a politiku zaměstnanosti činily loni 536,72 miliardy korun. Ministerstvo práce uvedlo, že půlroční odpuštění odvodů živnostníkům by znamenalo výpadek asi 18,1 miliardy korun. Jakou částku by stát vykrýval při tříměsíčním prominutí odvodů zaměstnancům, není jasné. Záleželo by na počtu lidí, kterých by se opatření týkalo.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky