Obce mají příspěvek 1 200 korun na obyvatele dostat automaticky

O příspěvek 1200 korun na obyvatele, který má obcím vyrovnat ztráty z kompenzačního bonusu pro podnikatele, nebudou muset obce žádat. Z návrhu zákona, který má ČTK k dispozici, vyplývá, že po schválení normy a její publikaci ve Sbírce zákonů pošle ministerstvo financí příslušný obnos krajům do 60 pracovních dnů, ty pak obcím příspěvek přepošlou do pěti dnů.

CZK
reklama

Návrh vláda schválila v pondělí, chce, aby ho Sněmovna přijala ve zrychleném jednání během prvního čtení. Požádat o zkrácené jednání plánuje vláda i Senát. V případě, že vláda návrh prosadí ještě v červnu, obce by příspěvek měly dostat na konci v září, těsně před krajskými a senátními volbami. Celkové náklady budou 12,8 miliardy.

"Příspěvek není účelově určen a nebude podléhat finančnímu vypořádání se státním rozpočtem. Obce ho budou moci použít dle svého uvážení, například na provozní výdaje, na dofinancování výpadku daňových příjmů do oblasti investic, popřípadě kofinancování dotací," uvádějí autoři návrhu. Kolik přesně obce dostanou, bude záviset na bilanci obyvatel podle Českého statistického úřadu k 1. lednu 2020.

Zástupci obcí a krajů kritizovali, že podle jejich odhadu přijdou obce, města a kraje kvůli kompenzačnímu bonusu pro OSVČ či zpětné kompenzaci daňových ztrát asi o 20 miliard korun. Premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí uvedl, že podle vládních propočtů přišly obce o 6,6 miliardy a kraje o 3,3 miliardy korun. Jednorázový příspěvek plánuje vláda doplnit navýšením dotací pro investice v obcích, schválila na to v pondělí 9,7 miliardy. Krajům, jejichž příjmy ze sdílených daní budou také kráceny, vláda nabídne na silnice nižších kategorií pro tento rok šest a pro příští rok čtyři miliardy korun.

Rozhodnutí vlády poslat obcím jednorázový příspěvek přivítalo Sdružení místních samospráv, které zastupuje téměř 2000 obcí a měst a které o narovnání finanční situace obcí po epidemii koronaviru volalo. V tiskové zprávě dnes ocenilo i navýšení dotačních titulů. Sdružení podle předsedy Stanislava Polčáka (STAN) zmapovalo ohrožené investice. "Z mapy ohrožených investic se v případě, že vláda dodrží svůj slib, stane mapa připravených investic. Obce jsou připraveny realizovat je již letos," uvedl.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky