Nezaměstnanost v listopadu stagnovala. V roce 2020 začne stoupat, varují analytici

Nezaměstnanost v listopadu zůstala na říjnových 2,6 procenta, vyplývá z odhadů analytiků oslovených ČTK. Situace na trhu práce podle ekonomů je nadále příznivá a nezaměstnanost zůstává nejnižší v EU. Další prostor pro pokles ovšem již není, protože klesá zájem firem o nové pracovníky, upozornili ekonomové. Úřad práce ČR zveřejní údaje o nezaměstnanosti za listopad v pondělí 9. prosince.

Úřad práce, ilustrační fotografie
reklama

"Předpokládáme, že listopadová nezaměstnanost setrvala na 2,6 procenta při jen lehkém růstu počtu nezaměstnaných. Ten je dán ukončováním některých sezónních prací, ale v menší míře také snižováním stavů v některých odvětvích průmyslu," uvedl ekonom UniCredit Bank Jiří Pour.

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák upozornil, že pracovní trh se v současnosti pohybuje na svých limitech. "Nezaměstnanost vyjádřená podílem nezaměstnaných osob je rekordně nízká a možnost jejího dalšího poklesu je již velmi omezený. Navíc se ze strany firem začínají objevovat signály slabší poptávky po nových zaměstnancích," uvedl.

"Nezaměstnanost již zřejmě narazila na své dno," uvedla analytička Raiffeisenbank Eliška Jelínková. Zpomalování nejen německé ekonomiky se podle ní začne se zpožděním projevovat na českém trhu práce, kde již nyní začíná opadat poptávka po nových pracovnících. "Do příštího roku tak můžeme očekávat mírný nárůst nezaměstnanosti," dodala.

Ekonom Komerční banky Michal Brožka čeká pozvolný nárůst míry nezaměstnanosti až v příštím roce. "Ekonomika sice brzdí a některé výrobní firmy snižují počty zaměstnanců, ale trh práce zůstává velmi utažený," uvedl.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky