Nezaměstnanost v Česku v září klesla na 3,5 procenta

Nezaměstnanost v Česku v září klesla na 3,5 procenta ze srpnových 3,6 procenta. Nižší byla naposledy loni v dubnu, před rokem v září dosahovala 3,8 procenta. Letos v září evidoval Úřad práce ČR 262.142 uchazečů o zaměstnání, zhruba o 5.700 méně než v předchozím měsíci a o téměř 14.900 méně než loni. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR. Analytici podobný vývoj předpokládali.

Ilustrační fotografie
reklama

Zaměstnavatelé ke konci září nabízeli prostřednictvím úřadů práce 357.911 volných pracovních míst. Bylo to asi o 5200 méně než v srpnu, proti loňskému září volných míst přibylo o téměř 41.300.

"V uplynulém měsíci došlo k oživení pracovního trhu. Skončily dovolené a firmy přijímají nové zaměstnance. Zaměstnavatelé rozjeli výrobu, i když se často potýkají s výpadky kvůli nedostatku materiálů a komponentů. K oživení došlo též v rámci zahraniční zaměstnanosti, kdy v příhraničních oblastech pendleři nastoupili opět do zaměstnání. A jako každý rok dorazila v září do evidence ÚP ČR hlavní vlna absolventů. Vývoj na trhu práce ale nijak výrazně neovlivnila," uvedl k aktuální situaci na trhu generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky