Německá a italská ekonomika zpomalují

Německá ekonomika letos, poprvé od finanční krize v roce 2009, klesne. Uvedl to dnes šéfekonom Deutsche Bank Stefan Schneider, který pokles připisuje šíření koranaviru.

Ilustrační fotografie
reklama

Předpokládá, že se německý hrubý domácí produkt sníží o 0,2 procenta. Loni vykázal hrubý domácí produkt (HDP) největšího evropského hospodářství růst o 0,6 procenta. Vlivem mimořádných opatření italských úřadů při potírání nákazy se snížil objem italského hospodářství o deset až 15 procent, uvedl dnes ekonom Lorenzo Codogno ze společnosti LC Macro Advisors.

Růst německého HDP se podle Schneidera v prvním čtvrtletí ve srovnání s předchozím kvartálem zpomalí o 0,2 procenta, ve druhém pak o 0,8 procenta.

Codogno očekává, že růst italského HDP se v prvním čtvrtletí ve srovnání s předchozím kvartálem sníží o 1,2 procenta, ve druhém čtvrtletí pak o tři procenta.

Italská ekonomika v posledním loňském kvartálu, před rozpukem nákazy v zemi, kleslo v porovnáním s předchozími třemi měsíci o 0,3 procenta, což znamená, že třetí největší ekonomika eurozóny je téměř jistě v recesi.

Italská vláda dnes kvůli šíření koronaviru v celé zemi až do 3. dubna nařídila karanténu. "Vyjdu-li z předpokladu, že opatření skončí na konci dubna, pak očekávám, že se objem italské ekonomiky v květnu zotaví a v červnu oživí," uvedl Codogno.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky