Němci se bojí budoucnosti. Bohatší lidé utíkají ze země

Podle významného německého deníku Die Welt roste v zemi počet lidí ze střední třídy, kteří uvažují o emigraci z Německa. Důvodem jsou hlavně obavy z budoucnosti. Kromě dopadů vládní imigrační politiky na celý sociální a zejména důchodový systém se bojí také ekonomických důsledků překotného odstavování nejen jaderných, ale i uhelných elektráren.

Ilustrační fotografie
reklama

Autor článku, hlavní reportér listu Ansgar Graw, připomíná, že v roce 2018 odešlo z vlasti 261 tisíc Němců. Víc jich bylo jen v roce 2016, kdy v Evropě vrcholila migrační krize. Před rokem 2015 byl počet Němců odcházejících zejména do zemí, jako jsou USA, Švýcarsko, Kanada, Kypr nebo Malta, vždy nižší než dvě stě tisíc. A před rokem 1991 odcházeli natrvalo z Německa jen jednotlivci. Podle neoficiálních zdrojů byly mezi německými emigranty před rokem 2015 stovky milionářů ročně. V roce 2015 jich ale odešlo už kolem tisíce a o rok později ještě čtyřikrát více. „Mimochodem, tito milionáři jsou většinou podnikatelé, kteří poskytují práci“ poznamenává k tomu Die Welt.

Němci podle článku soudí, že sociální stát nevydrží masivní imigraci a ekonomika nejvyšší ceny elektřiny v Evropě, které Německu přinesla energetická politika vlády Angely Merkelové. Ansgar Graw v této souvislosti připomíná článek amerického Wall Street Journalu, který napsal, že Německo má „nejhloupější energetickou politiku na světě“.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky