Musk prodal akcie Tesly v hodnotě 3,95 miliardy dolarů

Americký miliardář Elon Musk prodal 19,5 milionu akcií výrobce elektromobilů Tesla za 3,95 miliardy dolarů (95,36 miliardy korun). Vyplývá to z údajů pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC). Ředitel automobilky Tesla tak od letošního dubna, kdy se stal největším akcionářem internetové společnosti Twitter, prodal akcie Tesly v hodnotě téměř 20 miliard dolarů, píše agentura Reuters. Účel posledního prodeje Musk neoznámil. Analytici ho očekávali, protože šéf Tesly potřebuje prostředky na akvizici Twitteru.

Ilustrační fotografie
reklama

Akcie výrobce elektromobilů prodával letos v dubnu (za 8,5 miliardy dolarů) a srpnu (za 6,9 miliardy dolarů); tvrdil ale, že dalších se zbavovat neplánuje. V srpnu uvedl, že potřebuje finance na převzetí Twitteru.

Po posledním prodeji drží Musk v automobilce Tesla podle výpočtu Reuters 14procentní podíl. Od dubna, kdy podal nabídku na převzetí Twitteru, odepsaly akcie Tesly téměř polovinu své hodnoty. Muskův majetek od té doby klesl o 70 miliard dolarů.

Miliardář přislíbil poskytnout na akvizici 46,5 miliardy dolarů ve formě vlastního kapitálu a dluhového financování, což pokryje cenu podniku 44 miliard dolarů a náklady na uzavření transakce. Banky, například Morgan Stanley a Bank of America, se uvolily poskytnout dluhové financování 13 miliard dolarů.

Musk se zavázal, že poskytne 33,5 miliardy dolarů vlastního kapitálu. Tato suma zahrnovala jeho 9,6procentní podíl v Twitteru a 7,1 miliardy dolarů, které získal od investorů. Podle výpočtu agentury Reuters tak musí na financování převzetí získat další dvě až tři miliardy dolarů.

Musk, nejbohatší člověk na světě, minulý měsíc koupil Twitter za 44 miliard dolarů a ve společnosti od té doby zahájil dramatické změny, včetně propuštění poloviny zaměstnanců. Plánuje také například zpoplatnit ověřovací modré ikony. Kdy se tak stane, zatím neoznámil. V květnu se pokusil od transakce odstoupit, což odůvodnil tím, že Twitter podhodnotil počet falešných účtů na platformě. To vedlo k sérii soudních sporů mezi oběma stranami.

Společnosti Twitter a Tesla na žádosti agentury Reuters o komentář zatím nereagovaly.

Témata: Elon Musk | Tesla | usd | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky