Na světovém trhu bude chybět zhruba 3,8 milionu tun cukru

V sezoně 2021/2022 bude na světovém trhu chybět kvůli vyšší spotřebě zhruba 3,8 milionu tun cukru. Předpověděla to dnes Světová organizace pro cukr (ISO), která tak zhoršila svůj výhled z května. Tehdy očekávala, že deficit se bude pohybovat kolem 2,6 milionu tun. Příští sezona začíná v říjnu.

Ilustrační fotografie
reklama

Aktualizovaný výhled je také horší ve srovnání s tím, co čekají analytici. Ti v anketě agentury Reuters minulý týden odhadli deficit na trhu s cukrem v nadcházející sezoně na dva miliony tun.

ISO je mezivládní organizace se sídlem v Londýně. Ve čtvrtletní aktualizaci také uvádí, že produkce cukru bude proti minulé sezoně vyšší o 0,2 procenta a dosáhne 170,6 milionu tun. U spotřeby čeká ISO nárůst o 1,6 procenta na 174,5 milionu tun.

Rozsah očekávaného deficitu na světovém trhu s cukrem v nynější sezoně 2020/2021 organizace snížila na 1,5 milionu tun. Dosud schodek odhadovala na 3,1 milionu tun.

Produkce cukru v Brazílii podle odhadu organizace v nadcházející sezoně klesne na 34,4 milionu tun z 38,9 milionu tun, s nimiž ISO počítá v nynější sezoně. V Indii organizace čeká nepatrný pokles produkce, a to na 30,7 milionu z předpokládaných 31 milionů tun v nynější sezoně.

V některých zemích se ale čeká růst produkce. Například v Thajsku na devět milionů z očekávaných 7,1 milionu tun v nynější sezoně, v Evropské unii pak na 14,9 milionu z předpokládaných 13,9 milionu tun.

Témata: cukr | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky