Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maláčová: Nezaměstnanost v květnu vzrostla na 3,56 procenta

Jana Maláčová
Jana Maláčová
Foto: Facebook

Nezaměstnanost v květnu vzrostla na 3,56 procenta. Ve sněmovní debatě o vládní pomoci lidem během epidemie koronaviru to dnes řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). V dubnu byla nezaměstnanost 3,4 procenta a analytici odhadovali, že v květnu stoupne na 3,6 procenta. Oficiální údaje má Úřad práce ČR zveřejnit v pátek.

"Je potřeba říci, že já budu zítra (v pátek) prezentovat podrobná čísla o nezaměstnanosti za měsíc květen a nezaměstnanost za měsíc květen je 3,56 procenta," řekla Maláčová. Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti v květnu je mírnější než v dubnu. Tehdy nezaměstnanost podle údajů Úřadu práce vzrostla z březnových tří procent na 3,4 procenta. V dubnu bylo v Česku bez práce 254.000 lidí, což bylo nejvíce od března 2018.

Čísla k nezaměstnanosti za květen jsou podle Maláčové velmi slušná. "Nemyslíme si, že to tak zůstane. Experti a ekonomové nám říkají - a my si myslíme, že se ty prognózy naplní, že program Antivirus zafungoval a daří se nám ten problém měsíc po měsíci odsouvat," míní ministryně. Podle údajů, které ministerstvo zveřejnilo v úterý, ale každá dvanáctá firma, která žádala o příspěvky na náhrady mezd z kurzarbeitového programu Antivirus a poslala úřadu práce vyúčtování, nedostala peníze za březen. Za duben je pak nemá desetina podniků. Ministerstvo opakovaně uvádělo, že ve vyúčtováních jsou chyby a vyřizování trvá déle.

Analytici, které v tomto týdnu oslovila ČTK, přisuzují poměrně mírný nárůst nezaměstnanosti sezonním faktorům a vládním opatřením na udržení zaměstnanosti. V dalších měsících bude nezaměstnanost zřejmě dále růst.

Maláčová uvedla, že je nutné ve vládě diskutovat o tom, jak řešit situaci, pokud by strukturální nezaměstnanost vzrostla na deset procent a k tomu by se přidala případná druhá vlna epidemie. "Bohužel až léto, spíše měsíc září, nám ukáže, jak na tom skutečně budeme," řekla.

V dubnu přicházeli na úřady práce podle informací úřadu především lidé, kteří pracovali například ve veřejném stravování, maloobchodu, velkoobchodu, hotelnictví, silniční nákladní dopravě nebo zprostředkování služeb. "Řada lidí vyčkávala s evidencí na ÚP ČR do doby, než se ujasní podmínky podpůrných programů, například určených OSVČ," uvedl ředitel Odboru zaměstnanosti Generálního ředitelství ÚP ČR Jan Karmazín.

Volných míst v dubnu proti předchozímu měsíci ubylo, a to zhruba o 9500 na přibližně 333.000. Situace kolem koronaviru ale zároveň vyvolala větší poptávku po některých profesích. Zaměstnavatelé hledali nové zaměstnance například v zemědělství, lesnictví, stavebnictví, v logistice, e-shopech a dále kvalifikované řemeslníky, řidiče, analytiky a vývojáře softwaru.

Témata:  nezaměstnanost Jana Maláčová

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.