Majitel Googlu prudce zvýšil čtvrtletní zisk

Čistý zisk americké společnosti Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google, v letošním prvním čtvrtletí vzrostl o více než 160 procent na 17,9 miliardy dolarů (384 miliard Kč) z 6,8 miliardy dolarů před rokem. Reklamní a cloudové aktivity podniku těžily z oživování ekonomiky a z rostoucího využívání internetových služeb, píše agentura Reuters.

Ilustrační fotografie
reklama

Celkové tržby společnosti se meziročně zvýšily o 34 procent na 55,3 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu firmy Refinitiv odhadovali na 51,7 miliardy dolarů. Alphabet dnes rovněž představil program pro zpětný odkup vlastních akcií v objemu 50 miliard dolarů. Cena akcií podniku si krátce po zveřejnění hospodářských výsledků připisovala téměř pět procent.

Většinu tržeb společnosti Alphabet tvoří příjmy z reklamy. Ty v prvním čtvrtletí meziročně vzrostly o 32 procent na téměř 45 miliard dolarů. Na celkových tržbách podniku se tak podílely více než čtyřmi pětinami.

Silný růst příjmů z reklamy podle agentury AP signalizuje, že inzerenti očekávají pokračující oživování ekonomiky, protože roste počet lidí, kteří absolvovali očkovaní proti covidu-19 a začínají se vracet k normálnímu životu.

Témata: google | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky