Léky zdražily o koruny až desetikoruny

Léky podle České lékárnické komory (ČLnK) zdražily o pět až sedm procent, většinou o koruny či desetikoruny. Obavy ze zásadního navýšení doplatků na léky na recept nejsou na místě, uvedla komora v tiskové zprávě. Po dosažení limitu, který je u seniorů nad 70 let stanovený na 500 korun, zaplacenou částku doplatků zdravotní pojišťovny vrací. Pojišťovny upozorňují, že část lidí nemá správně uvedenou adresu či bankovní účet, peníze se jim proto nedaří vyplatit.

Ilustrační fotografie
reklama

"Celoplošné zdražení se projevilo i v cenách některých léků. Rozhodně to však není důvod k panice, neboť ceny léků vzrostly řádově o pět až sedm procent. Hovoříme tedy o korunových až desetikorunových částkách," uvedl prezident ČLnK Aleš Krebs.

Podle zákona lidem, kteří platí na doplatcích za léky ročně vysoké částky, zdravotní pojišťovny peníze vrací. U seniorů nad 70 let a zdravotně postižených je limit stanovený na 500 korun, u dětí a seniorů ve věku 65 až 70 let na 1000 korun a u ostatních 5000 korun. Pojišťovna každého čtvrt roku vynaložené náklady na stanovené doplatky vyhodnotí a přeplatek posílá složenkou či na účet. Nemusí jít o přesnou částku, kterou lidé zaplatili v lékárně, pojišťovna má stanovený minimální doplatek pro daný lék.

Lidé tak podle Krebse nemusí mít obavy, že by neměli peníze na své léky na chronické nemoci. Komora doporučuje pořizovat volně prodejné léky a doplňky stravy po poradě s lékárníkem, dbát na správné dávkování a zbytečně nekupovat menší balení nebo léky do zásoby.

Kvůli výpadkům se podle lékárníků lidé v poslední době zásobují i léky, které akutně nepotřebují. "Je zbytečné a kontraproduktivní pořizovat léky v nadbytečném množství," uvedl viceprezident komory Martin Kopecký. Zcela nevhodné je podle něj takto nakupovat sirupy, které mají krátkou trvanlivost. "To vede jen k tomu, že ti, kdo je akutně potřebují, je nemusí dostat jen proto, že byly vykoupeny lidmi, kteří je ve výsledku ani nepoužijí a léky jim v domácí lékárničce nakonec zbytečně projdou a stanou se nepoužitelnými," dodal.

Lékárníci také upozorňují, že doplňky stravy na rozdíl od léčivých přípravků, nejsou prověřované na účinnost ani obsah účinných látek. Výrobce musí přípravky evidovat na ministerstvu zemědělství a prokázat bezpečnost. "Lékárník, dokáže pacientovi nejlépe poradit, který přípravek má význam užívat a co je ztráta peněz, či dokonce potenciální hrozba pro zdraví," uvedla komora.

Na růst nákladů ve výrobě léků i zdravotnických prostředků upozorňují jejich výrobci už několik měsíců. Zejména u léků na recept a prostředků na poukaz si nemohou zdražování energií a dalších vstupů promítnout do ceny, protože je v ČR stanovena jejich maximální hodnota. Nemusí být proto podle výrobců dostupné, protože je lze prodat výhodněji do zahraničí.

"Pokud regulovaná cena nepokryje náklady na výrobu a dovoz, logicky mohou některé léky z trhu zmizet," uvedl v srpnu výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem (ČAFF) Filip Vrubel. Na maximální ceně je podle něj asi pětina léků, další pětina má rezervu v jednotkách procent.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky