Kvůli koronaviru extrémní nezaměstnanost nehrozí. Firmám stále chybí zaměstnanci

Z průzkumu Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů (KZPS) napříč firmami různých velikostí a zaměření vyplývá, že české podniky neplánují ve velkém propouštět zaměstnance. Až 46 % všech podniků nad 250 zaměstnanců naopak uvádí, že se jim pracovní síly stále nedostává – nejčastěji v odvětví dopravy a zemědělství. Přibližně 54 % malých a středních firem se obává zhoršení platební morálky u odběratelů, u bank firmy zpřísnění úvěrových podmínek neočekávají.

Ilustrační fotografie
reklama

V důsledku epidemie COVID-19 hlásí firmy snížení výroby až o 40 %. Navzdory obavám ale hromadné propouštění neplánují. Dle průzkumu KZPS ČR mezi firmami naopak vyplývá, že mnohým se zaměstnanci pořád nedostávají – u podniků nad 250 zaměstnanců to potvrzuje až 46 % respondentů. Velcí zaměstnavatelé mají zájem o Čechy i cizince. Naopak největší riziko propouštění je u malých a středně velkých firem. Pro ně je klíčová rychlost načerpání prostředků z programu Antivir (tzv. kurzarbeit). Propouštět neplánuje jen 41 % malých a středně velkých podniků.

Odběratelé se zpožďují, banky změny neplánují

Více než polovina (54 %) firem do 50 zaměstnanců uvedlo, že registruje zhoršení platební morálky u odběratelů. U firem nad 250 zaměstnanců jde o 27 %. Zatímco až 47 % malých společností se kvůli zpožděným platbám může ocitnout v příštích osmi týdnech v platební neschopnosti, velcí dodavatelé se podobného vývoje neobávají.

„Je pochopitelné, že malé firmy nedisponují dostatečným objemem rezerv a jsou náchylnější v případě zpoždění plateb nebo snížení objemu produkce. Zaměstnavatelé napříč sledovaným spektrem ale zároveň z většiny potvrzují, že v chování bank výrazné změny kvůli epidemii nezaznamenávají,“ uvádí za KZPS Jan Wiesner a dodává: „Firmy se prozatím zpřísnění požadavků na splácení nebo poskytování nových úvěrů ze strany bank neobávají.“

Nejhůř jsou na tom malí živnostníci

Z průzkumu KZPS dále vyplývá, že situací kolem koronaviru jsou nejvíce zasaženy malé podniky a živnostníci. U mnohých pokles a propuštění skutečně hrozí – až 50 % respondentů uvedlo, že se v dalších krocích bude řídit podle podmínek kurzarbeitu (program MPSV Antivirus). Více než polovina z dotazovaných navíc hlásí pokles zakázek v porovnání s minulým rokem o více než 40 %.

Průzkum KZPS sledoval dotazníkové odpovědi v kategoriích malých (do 50), středních (50-250) i velkých podniků nad 250 zaměstnanců. Zhruba 60 % dotazovaných napříč tímto spektrem plánuje využít státní kompenzace mzdových nákladů.

V souvislosti s včera zveřejněným „Harmonogramem uvolňování podnikatelských a dalších činností“ bychom rádi uvedli, že je nutno již přijatá a v současnosti přijímaná opatření věcných ministerstev prodloužit minimálně na dobu vztahující se na konkrétní oblast podnikání tak, aby bylo pokryto maximum provozních nákladů firem (nájmy, EE aj.)

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky