Kupka: Pro Česko je prioritou vysokorychlostní železnice do Berlína a Vídně

Dopravní prioritou pro Českou republiku pro následující období je vybudování vysokorychlostního železničního spojení z Berlína přes Prahu a Brno do Vídně a propojení Vídně a Varšavy přes Česko. Před dnešním neformálním jednání ministrů dopravy EU v Praze to uvedl český ministr Martin Kupka (ODS).

Martin Kupka
reklama

Podle Kupky na evropské páteřní železniční síti TEN-T chybí celá řada úseků, zejména těch přeshraničních. Jejich dobudování bude znamenat najít peníze jak na evropské, tak i národní úrovni, uvedl.

Vedle českého spojení s Německem, Rakouskem a Polskem jde mimo jiné o vysokorychlostní propojení Lyonu a Turína, Madridu a Paříže, Amsterodamu a Berlína nebo napojení železničních sítí Ukrajiny a Moldavska.

Dalším tématem dnešního jednání bude řešení dopadů energetické krize na železniční dopravu. Výsledkem dnešního jednání by měl být seznam opatření pro úspory. Podle Kupky mezi ně patří třeba využívání nových úspornějších lokomotiv, výměna osvětlení nebo změna režimu výhřevu výhybek.

Ministři budou rovněž jednat o způsobech zatraktivnění železniční dopravy pro cestující. Jde jednak o vyšší komfort ve vlacích, ale třeba i o možnost pořídit si jednotnou celoevropskou jízdenku pro cestování na železnici.

Kromě zástupců členských zemí EU se dnešního zasedání účastní také představitelé Ukrajiny, Moldavska, Švýcarska nebo Norska.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky