Japonská ekonomika vstoupila do recese, čelí dopadům koronaviru

Japonská ekonomika se v letošním prvním čtvrtletí dostala do recese. Hrubý domácí produkt (HDP) se v celoročním přepočtu snížil o 3,4 procenta, tempo jeho poklesu nicméně zpomalilo ze 7,3 procenta v loňském čtvrtém čtvrtletí. Oznámila to dnes vláda. Třetí největší ekonomika světa se nyní potýká s negativním dopady koronaviru. Pod tlakem však byla už koncem loňského roku, zejména kvůli zvýšení daně z obratu a ničivému tajfunu.

Ilustrační fotografie
reklama

Recese se obvykle definuje jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou, japonská ekonomika do ní vstoupila poprvé od druhé poloviny roku 2015. Pokles HDP v prvním čtvrtletí byl nicméně mírnější, než očekávali analytici. Ti podle průzkumu agentury Reuters v průměru počítali s propadem o 4,6 procenta. V nynějším druhém čtvrtletí pak očekávají pokles o rekordních 22 procent.

Koronavirus v Japonsku podobně jako v jiných zemích zasáhl výrobu, domácí poptávku i export. Soukromá spotřeba, která se na japonském HDP podílí více než polovinou, klesla v prvním čtvrtletí o 0,7 procenta. Export se propadl o šest procent a zaznamenal nejprudší pokles od druhého čtvrtletí 2011, upozornila agentura Reuters.

"Export do Číny začal klesat v únoru. Následovala vlna poklesů dodávek do Evropy a Spojených států," uvedl ekonom Takeši Minami z organizace Norinchukin Research Institute. Poukázal rovněž na negativní dopad úbytku zahraničních turistů.

Japonsko v dubnu kvůli koronaviru vyhlásilo celostátní stav nouze, minulý týden jej ale ve většině částí země zrušilo. Japonsko dosud zaznamenalo 16.337 případů nákazy koronavirem a 756 úmrtí pacientů s nemocí covid-19.

Japonská vláda už představila balík opatření na podporu ekonomiky v rekordní hodnotě 1,1 bilionu dolarů (zhruba 28 bilionů Kč). Své stimuly v posledních měsících rozšířila také japonská centrální banka.

Mnozí analytici však stimulační opatření vlády označují za nedostatečná a pomalá. "Jako vždy je v Japonsku realizace (stimulačních opatření) velmi pomalá," uvedl hlavní ekonom společnosti Fujitsu Martin Schulz. "Hospodářské oživení bude pomalejší, než mnozí doufají," dodal. Odhadl přitom, že japonská ekonomika se z nynější krize bude zotavovat nejméně dva roky.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky