Příspěvek 700 eur měsíčně? Itálie chce přilákat podnikatele

Jihoitalský region Molise se rozhodl bojovat s vylidňováním malých obcí a nabízí všem zájemcům, kteří v nich rozjedou podnikání, měsíční podporu 700 eur (18.000 korun) až na tři roky. Napsala o tom agentura APA.

Itálie láká podnikatele příspěvkem 700 eur měsíčně. V Česku se uvažuje o zvýšení daní
reklama

Vyplácení příspěvku má jen dvě podmínky: podnikatelé musejí mít sídlo v obci, která má méně než 2000 obyvatel, a jejich byznys musí běžet nejméně pět let.

Přihlásit se může kdokoli, a to skrze internetové stránky regionální samosprávy, která chce na příspěvky vydat v letech 2019 a 2020 celkem přes jeden milion eur. "Cílíme na lidi původem z Molise, kteří žijí jinde a plánují se vrátit, ale i na lidi úplně odjinud, kteří mají chuť změnit životní styl a užít si zdejšího poklidu," uvedl Antonio Tedeschi, který je za projekt zodpovědný.

Celkem mohou úspěšní žadatelé získat až 24.000 eur (620.000 korun), pokud však region nebo podnikání opustí, budou muset podporu vrátit.

Jih Itálie se v posledních letech snaží přilákat nové obyvatele nejrůznějšími a často i dost kuriózními způsoby. Letos například sicilské městečko Sambuca nabídlo v aukci 16 domů s vyvolávací cenou jedno euro.

Molise patří k nejchudším italským regionům. Lidé odtud často odcházejí jinam, v posledních letech se tu rodí i méně dětí. Od roku 2000 počet obyvatel klesl z 320.000 na 305.000.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky