Inflace v eurozóně v prosinci vzrostla

Meziroční míra inflace v eurozóně v prosinci vystoupila na 1,3 procenta, což je o tři desetiny procentního bodu více než v listopadu. Ve své konečné zprávě to dnes oznámil statistický úřad Eurostat. V celé Evropské unii pak ceny v prosinci meziročně vzrostly o 1,6 procenta, zatímco o měsíc dříve to bylo o 1,3 procenta. K rychlejšímu tempu růstu před koncem roku přispěly podle analytiků zejména předvánoční nákupy.

Evropská unie, ilustrační fotografie
reklama

V porovnání s předloňským prosincem byla inflace v minulém měsíci v celé EU shodná. V eurozóně rostly v posledním měsíci roku 2018 ceny tempem 1,5 procenta ročně.

Přes pozvolna stoupající trend zatím cenová hladina zůstává pod dlouhodobým cílem Evropské centrální banky (ECB), která chce s ohledem na hospodářský růst udržovat inflaci těsně pod dvěma procenty. Této úrovně inflace dosahovala naposledy předloni.

Centrální banka proto pokračuje v podpoře růstu, která spočívá zejména v nákupech dluhopisů a ve snižování depozitní úrokové sazby, která na podzim klesla na minus 0,5 procenta. Tak nízko zatím nikdy nebyla.

Z jednotlivých segmentů v prosinci meziročně nejvíce zdražily služby, a to o 0,8 procenta, a dále potraviny, alkohol a tabákové výrobky, kde růst cen činil 0,4 procenta. Ceny energií zůstaly v prosinci po zaokrouhlení na listopadových hodnotách.

Ve většině členských států EU se v prosinci inflace meziročně zvýšila. Nejnižší meziroční růst cen registrovalo Portugalsko s hodnotou 0,4 procenta a Itálie (0,5 procenta). Naopak nejvíce vzrostly ceny v Maďarsku (4,1 procenta), Rumunsku (4,0 procenta), za nimi následují Česká republika a Slovensko se stejnou hodnotou 3,2 procenta.

Témata: inflace | EU | Eurozóna | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky