IKEA pozastavuje své aktivity v Rusku

Švédská nábytkářská značka IKEA se rozhodla pozastavit všechny své aktivity v Rusku a Bělorusku. Oznámila to dnes agentura AFP. Firma tak podobně jako řada dalších západních podniků reaguje na ruský útok na Ukrajinu. Opatření se dotkne téměř 15.000 zaměstnanců, 17 obchodů a tří výrobních závodů.

IKEA
reklama

"Tato válka má obrovský lidský dopad a zároveň způsobuje výrazné narušení dodavatelského řetězce a obchodních podmínek. Proto bylo rozhodnuto dočasně pozastavit aktivity IKEA v Rusku," uvedly ve společném prohlášení společnost Inter IKEA, která je majitelem značky IKEA, a firma Ingka Group, jež vlastní většinu obchodů IKEA.

V minulém finančním roce bylo Rusko desátým největším trhem značky IKEA. Maloobchodní tržby této značky v Rusku dosáhly 1,6 miliardy eur (41 miliard Kč), na jejích celkových maloobchodních tržbách se tak podílely čtyřmi procenty, uvedla agentura Reuters.

Tento týden už zastavil prodej v Rusku například švédský oděvní řetězec H&M či britští internetoví prodejci módy ASOS a Boohoo. Přerušení prodeje v Rusku oznámily také některé významné americké podniky, včetně technologické společnosti Apple, automobilky Ford a výrobce motocyklů Harley-Davidson.

Témata: ikea | Rusko | válka | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky