Hoteliéři: Zejména Praze program COVID ubytování stačit nebude

Především pražští hoteliéři budou potřebovat od státu další pomoc než pouze program COVID ubytování, který kompenzuje ztrátu za 72 dní nuceného uzavření.

Ilustrační fotografie
reklama

O podporu z něj mohou zájemci žádat prostřednictvím Státního fondu podpory investic ode dneška do 30. října. Poptávku totiž nyní navíc utlumila restrikce z Německa týkající se cest do Prahy, takže lidé už provedené rezervace ruší. ČTK to dnes řekli generální ředitel hotelů NH Prague City a NH Collection Prague Petr Nešpůrek a Radka Telyčková ze společnosti Pomáháme hoteliérům. V hlavním městě přitom od začátku pandemie zůstalo dosud uzavřeno mezi 20 a 30 procenty hotelů.

Stát prostřednictvím programu COVID ubytování poskytovatelům ubytovacích zařízení nahradí ztrátu za dobu, kdy museli mít kvůli vládnímu opatření proti koronaviru zavřeno. Příspěvek je rozdělen podle kategorie a třídy ubytování a činí 100 až 330 Kč za pokoj a noc. Podpora se nevztahuje na krátkodobé pronájmy typu Airbnb. Na pomoc jsou vyčleněny 3,3 miliardy Kč.

"Bude to takové ´všimné´, obzvlášť pro hotely, jejichž průměrná prodejní cena je vysoká, tedy především ty pětihvězdičkové," uvedla Telyčková. Hoteliéři podle ní navíc ztratili více než 72 dní. Ztráty jsou podle ní podle typu hotelu a jeho velikosti od statisíců po stovky milionů korun u hotelových řetězců. Státní dotace tak podle ní pomůže maximálně pokrýt provozní náklady.

"Jsem velmi rád, že se vláda rozhoupala k tomuto řešení. Rozdělení částek podle kvality poskytovaných služeb je také velmi spravedlivé. Nicméně stále postrádám pomoc hlavně pro pražský trh. Praha byla a je nejvíce zasažena. Pražský trh je po římském hotelovém trhu nejohroženější. Více než 20 procent hotelů ještě neotevřelo a už jsou první známky toho, že některé hotely se budou opět uzavírat. Před sebou budeme mít zimní měsíce plné nejistot. Pokud nepřijde další pomoc, jsem osobně přesvědčen, že ani tato podpora COVID ubytování Praze nepomůže," řekl Nešpůrek.

Podle Telyčkové se současná obsazenost hotelů v Praze pohybuje kolem 20 procent, prodejní ceny jsou ale minimálně o polovinu nižší než loni ve stejném období. "Velký problém spatřujeme v tom, že nevíme, jak se počet pozitivně testovaných bude vyvíjet, protože od toho se odvíjí, jestli je Česko nebo Praha rizikový region. Hosté i firmy si pak nemohou plánovat služební cesty či dovolené dlouho dopředu. Rezervace jsou v současné době zajišťovány na poslední chvíli, což se pak projevuje v celkovém provozu - náklady na personál, nákup potravin a podobně. Celkově nelze vlastně vůbec nic plánovat, maximálně na měsíc až dva dopředu. Z finančního hlediska je to katastrofa," řekla dále Telyčková.

Tržby z cestovního ruchu se podle červencového odhadu ve srovnání s loňskem propadnou na 158 miliard korun, tedy téměř na polovinu. Praha dosud tvořila 60 procent tuzemského cestovního ruchu. Experti u ní nyní předpokládají pokles spotřeby o zhruba 70 procent.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky