Hodnota obsahu peněženek Čechů jde dolů

Komentář Tomáše Volfa: Dnešní ranní data z ČSÚ ukázala na zjevný fakt ohledně mezd. Ty rostou, ale pomaleji než ceny. Ve 3.Q letošního roku reálné mzdy meziročně klesly o 9,8 %, protože ceny vyskočily o 17,6 %.

Ilustrační fotografie
reklama

Jednoduše řečeno, lidé si vydělají více, ale koupí si za to méně. Celkově se za 3.Q zvedly mzdy o 6,1 %, ale jelikož se ceny zvedly o 17,6 %, průměrná mzda reálně klesla o 9,8 %. Průměrná nominální mzda vzrostla na 39 858 korun.

Nezaměstnanost sice mírně stoupla na 3,5 %, ale stále o ní hovoříme jako o velmi slušné a v kontextu EU patří ČR stále první příčka. Skutečnost, že lidé zatím mají práci a tedy mzdu, je hlavní důvod, proč ekonomické problémy domácností nejsou výrazně hlubší. I když půjde nezaměstnanost v příštím roce ještě nahoru a není vyloučeno, že se podívá na 5 %, stále budeme hovořit o mírné nezaměstnanosti, která by neměla být důvodem k panice.

Mzdy porostou i v dalších měsících, ale tempo zdražování bude stále rychlejší, takže reálně budeme stále ztrácet. Je pravděpodobné, že příští rok česká ekonomika klesne, a tak mohou opadnout i tlaky na růst mezd. Tempo inflace by se však mělo také snižovat. ČNB počítá s tím, že by se tempo zdražování mělo dostat ke 2 % začátkem roku 2025.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky