Hamáček: Klíčové je dostat do ekonomiky adekvátní množství peněz

Do ekonomiky je klíčové dostat adekvátní množství peněz a udržet pracovní místa. Krizí se nedá proškrtat, řekl v televizi CNN Prima News ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Je podle něj potřeba také motivovat lidi, aby utráceli peníze. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše ale lidé kvůli malé podpoře vlády peníze nemají.

Jan Hamáček
reklama

Piráti podle Bartoše představili plán na podporu ekonomiky v ČR. Vláda podle něj neřeší například otázku malých a středních podnikatelů nebo lidí, kteří pracují na dohody a peníze z vládní podpory zatím nedostali. Předseda ODS doplnil, že je důležité, aby se k lidem dostaly peníze, aby nezkrachovaly firmy a aby krizi vyvolanou epidemií koronaviru zvládli také živnostníci. Oba kritizovali vládní opatření jako pomalá.

Podle Hamáčka dělá vláda maximum možného, u vyplácení peněz ale musí být nastaven mechanismus kontroly. Stát podle ministra nemůže odškodnit každého, kdo byl vládními opatřeními proti epidemii postižen. "To by vedlo ke státnímu bankrotu," řekl Hamáček.

Upozornil, že česká ekonomika je navázána na německou, tudíž budoucí vývoj závisí také na tom, jak Německo krizi zvládne. Premiér Andrej Babiš (ANO) dodal, že prioritou jsou pro něj nyní investice. Evropská unie se podle něj také musí z krize zotavit co nejdříve.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky