Goldman Sachs: Ropa do příštího roku zdraží o víc než 100 procent

Americká investiční banka Goldman Sachs na příští rok počítá s výrazným růstem cen ropy, který se podle ní dostaví v reakci na výrazné omezování produkce suroviny v hlavních těžebních zemích. Jedním z faktorů, které hovoří pro růst cen, je podle analytického týmu banky i postupný růst poptávky po ropě, jak se začíná obnovovat ekonomická aktivita.

Ilustrační fotografie
reklama

Ropa Brent, která je určující pro stanovování cen suroviny v celém světě, se podle analytického týmu Goldman Sachs Equity Research dostane v průměru na 55,63 USD za barel. Banka s citelným růstem počítala i předtím, dosud ale měla spočítaný průměr na 52,50 USD. V případě americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) analytici zvýšili očekávaný průměr na 51,38 z dosavadního odhadu 48,50 USD za barel.

Brent se dnes ráno prodával zhruba za 26 dolarů za barel. Barel WTI pak stál kolem 18,50 USD.

"Produkce ropy se začala rychle snižovat kvůli omezování aktivity, odstávkám a snížení těžby mezi členy OPEC a Ruskem," píše se ve zprávě analytiků Goldman Sachs. "Poptávka se rovněž začíná zvyšovat z nízké základny, vede ji obnova ekonomické aktivity v Číně a poptávka po dopravě ve vyspělých zemích," píše se dále.

Ceny ropy dnes klesají, minulý týden ale zaznamenaly první týdenní růst za poslední měsíc.

V pátek vstoupila v platnost dohoda Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejich spojenců v čele s Ruskem, kteří v květnu a červnu chtějí omezit těžbu asi o 9,7 milionu barelů denně. To je zhruba deset procent celosvětové těžby před krizí, kterou způsobil koronavirus. Část analytiků se ale domnívá, že těžbu je nutné omezit ještě více, neboť koronavirus a s ním spojená omezující opatření podle nich snížily poptávku mnohem více než jen o deset procent.

Témata: ropa | usd | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky